Operating Systems OS MCQs-Important

Operating Systems OS MCQs-Important

1. Who decided the minimum number of frames to be allocated to a process?

A. operating System
B. the amount of available physical memory
C. instruction set architecture
D. none of the above
E. All of the above

Answer - Click Here:
C

 

2. Which implementation is used to separate mechanism from policy in operating system?
A. Two level implementation
B. Multi level implementation
C. Single level implementation
D. None
E. All of the above

Answer - Click Here:
A

 

3. _____________ is called operating system?
A. link to interface the hardware and application programs
B. collection of programs that manages hardware resources
C. system service provider to the application programs
D. None
E. all of the above

Answer - Click Here:
E

 

4. Before an executing instruction is complete a page fault occurs :
A. the instruction must be restarted
B. the instruction must be completed ignoring the page fault
C. the instruction must be ignored
D. none of these
E. All of the above

Answer - Click Here:
A

 

5. ___________________ is created by the operating system from the physical computer.
A. Virtual device
B. Virtual computers
C. Virtual space
D. None
E. All of the above

Answer - Click Here:
B

 

6. Who provide interface to access the services of operating system?
A. Assembly instructions
B. Library
C. API
D. System calls
E. None

Answer - Click Here:
D

 

7. Suppose a machine in which all memory reference instructions have only one memory address, How many frame(s) do we need?
A. three
B. two
C. one
D. none

Answer - Click Here:
B

 

8. Which of them shares characteristics with both hardware and software?
A. Operating system
B. Data
C. Software
D. None
E. All of the above

Answer - Click Here:
A

 

9. Which one is False?
A. kernel is the program that constitutes the central core of the operating system
B. kernel is made of various modules which can not be loaded in running operating system
C. kernel is the first part of operating system to load into memory during booting
D. kernel remains in the memory during the entire computer session

Answer - Click Here:
B

 

10. Maximum number of frames in a process is defined by :
A. operating System
B. instruction set architecture
C. the amount of available physical memory
D. none of the above
E. All of the above

Answer - Click Here:
C

 

11. Multi programming systems _____________________.
A. Execute each job faster
B. Are used only one large mainframe computers.
C. Execute more jobs in the same time period
D. Are easier to develop than single programming systems

Answer - Click Here:
C

 

12. _______________________ error will be handle by the operating system.
A. power failure
B. connection failure in the network
C. lack of paper in printer
D. all of the above

Answer - Click Here:
D