Operating System Structures MCQs

Operating System Structures MCQs

1.operating system called a thousand systems are executed per

A. hour
B. day
C. min
D. sec
E. None of these

Answer - Click Here:
D

2. A web-based computing system, the computer used are normally _____?

A. servers
B. personal computers
C. tablets
D. network computers
E. None of these

Answer - Click Here:
D

3. Choose one of the best options from the following. Dump of memory of the computer system is examined by the ___?

A.programmer
B. debugger
C.designer
D.engineer
E. None of these

Answer - Click Here:
B

4.Indicate one of the best options from the following. CloseHandle() call function in windows operating system is a UNIX’s function called for

A. fork()
B. close()
C. read()
D. open()
E. None of these

Answer - Click Here:
B

5.Which is not provided by the operating system is____

A. networking
B. user interface
C. error detection
D. program execution
E. None of these

Answer - Click Here:
A

6.Choose one of the best options from the following. Chain of the program of a computer system is as strong as its ___

A. strongest link
B. weakest link
C. all links
D. mid link
E. None of these

Answer - Click Here:
B

7.Which is Friendly user interface provided by operating system ____

A. graphical user interface
B. command-line interface
C. batch interface
D. device interface
E. None of these

Answer - Click Here:
A

8.Indicate one of the best options from the following. Bourne-again-shell of the operating system is used by

A. windows
B. Windows and Mac
C. Linux
D. UNIX and Linux
E. None of these

Answer - Click Here:
D

9. Which Number of byte to be read into a buffer of the system is_____

A. WORD bytes to write
B. WORD bytes to read
C. DWORD bytes to write
D. DWORD bytes to read
E. None of these

Answer - Click Here:
D

10.Which Bourne shell in command interpreter of the operating system is used by____

A. windows
B. Windows and Macintosh
C. Macintosh and LINUX
D. Linux and UNIX
E. None of these

Answer - Click Here:
D

11.Programs of the operating system end ____

A. Interval
B. Interruptedly
C. Normally
D. Erroneously
E. None of these

Answer - Click Here:
C

12.Choose the best option from the following. The main functionality of command interpreter of the operating system is to

A. remove commands
B. execute commands
C. fetch commands
D. Decode commands
E. None of these

Answer - Click Here:
B

13.Power failure of a computer system is one of kinds of____

A. error
B. outputs
C. inputs
D. Interrupts
E. None of these

Answer - Click Here:
A

14. MAC is a ____?

A. What is the command-line interface
B. batch interface
C. graphical user interface
D. device interface
E. None of these

Answer - Click Here:
C

15. Choose one of the best options. A buffer of the system from where data will be read is called

A. LVOID buffer
B. LPVOID buffer
C. PVOID buffer
D. VOID buffer
E. None of these

Answer - Click Here:
B

16. The buffer of the system from where data will be read is known as _____

A. LPVOID buffer
B. PVOID buffer
C. LVOID buffer
D. VOID buffer
E. None of these

Answer - Click Here:
C

17. X-windows operating system is a user’s interface that is a common version of____?

A. windows
B. MAC OS
C. Linux
D. UNIX
E. None of these

Answer - Click Here:
D

18.Indicate best answer. Operating system is mainly comprised of

A. third party programs
B. user programs
C. system programs
D. both B and C
E. None of these

Answer - Click Here:
D

19.For authentication purpose, operating system requires______

A. personal computers
B. servers
C. login authentication
D. network computers
E. None of these

Answer - Click Here:
C

20.Choose bset option. In icon based system menus are displayed on___

A. programs
B. memory
C. screen/desktop
D. Interfaces
E. None of these

Answer - Click Here:
C

21.Windows explorer program are____

A. command line interface
B. batch interface
C. graphical user interface
D. device interface
E. None of these

Answer - Click Here:
C

22.Operating system programs that are manipulated are asked by the_____?

A. programmer
B. open source
C. user
D. operating system
E. None of these

Answer - Click Here:
C

23.1st version of internet explorer was introduced in____

A. 20-Jul-90
B. 16-Aug-95
C. 16-Feb-98
D. 16-Jan-00
E. None of these

Answer - Click Here:
B

24. System calls of operating system is done by___?

A. caller
B. programmer
C. developer
D. engineer
E. None of these

Answer - Click Here:
A

25. Which is the best option? Choice of shells in command interpreters of the operating system is chosen by

A. windows
B. users
C. processes
D. operating system
E. None of these

Answer - Click Here:
D

26. Indicate the best option. Choice of shells in command interpreters of the operating system is chosen by___

A. operating system
B. users
C. windows
D. processes
E. None of these

Answer - Click Here:
C

27. Indicate the best option. X windows operating system is a user interface that is_____

A. command-line interface
B. device interface
C. batch interface
D. graphical user interface
E. None of these

Answer - Click Here:
D

28. For allocating resources Central Processing Unit has individual _____

A. routines
B. devices
C. programs
D. Processes
E. None of these

Answer - Click Here:
A

29. What is an abbreviation of MAC operating system ___

A. main operating system
B. memory operating system
C. Macintosh operating system
D. mainframe operating system
E. None of these

Answer - Click Here:
C

30. Indicate the best option. The common desktop environment program of an operating system is a _____?

A. command-line interface
B. device interface
C. batch interface
D. graphical user interface
E. None of these

Answer - Click Here:
D

31. Local desktop environment program of the operating system is a___?

A. batch interface
B. graphical user interface
C. command line interface
D. device interface
E. None of these

Answer - Click Here:
A

32.Indicate best option. In graphical user interface users uses____

A. file based interface
B. mouse based Pointing
C. command line interface
D. voice based interface
E. None of these

Answer - Click Here:
B

33.Date of computer system and getting time is ___

A. process control
B. information maintenance
C. device management
D. file management
E. None of these

Answer - Click Here:
B

34.Choose best option from the following. Readfile() function of operating system is for reading_____

A. command
B. processes
C. files
D. programs
E. None of these

Answer - Click Here:
C

35.When error appear, program of operating system automatically gets _____?

A. Executed
B. stored
C. aborted
D. Declined
E. None of these

Answer - Click Here:
C

36. Which number of the byte read during the last read of program/memory is ______

A. DWORD bytes to read
B. LPDWORD bytes to read
C. LPDWORD bytes to write
D. DWORD bytes to write
E. None of these

Answer - Click Here:
B

37. Communication between devices of the system is provided by ___

A. graphical user interfacing
B. message passing
C. shared memory
D. both b and c
E. None of these

Answer - Click Here:
D

38. Indicate the best option from the following. System calls of an operating system provide an interface to

A. programs
B. processes
C. Utilities
D. services
E. None of these

Answer - Click Here:
D

39. KornShell of operating system program is used by the_____?

A. Linux
B. UNIX
C. windows
D. both a and b
E. None of these

Answer - Click Here:
D

40. Choose one of the best options. one that is not a system call category of the program is _____

A. process control
B. protection
C. file generation
D. communication
E. None of these

Answer - Click Here:
C

41.GNOME is a project that was created by _____?

A. GNU
B. windows
C. UNIX
D. Linux
E. None of these

Answer - Click Here:
A

42. In the local interpreter environment of the operating system, commands are executed by ____?

A. windows
B. Linux
C. itself
D. UNIX
E. None of these

Answer - Click Here:
C

43.Delete file of programs and create are ____

A. process control
B. device management
C. file management
D. information maintenance
E. None of these

Answer - Click Here:
C

44. Allocation of output and input devices are provided by

A. Mediators
B. operating system
C. Moderators
D. Processors
E. None of these

Answer - Click Here:
B

45. In Linux rm file.text commend is used for ____?

A. remove graphics
B. remove the text file
C. remove image
D. remove video
E. None of these

Answer - Click Here:
B

46. Between application programming interface and system calls, there present a/an ___

A. relationship
B. interface
C. correlation
D. Dependency
E. None of these

Answer - Click Here:
C

47. A Logical extension of multiprogramming operating system is

A. single programing
B. multi-tasking
C. Time-sharing
D. both b and c
E. None of these

Answer - Click Here:
D

48. Multiprogramming of computer system increases ____?

A. memory
B. CPU utilization
C. storage
D. cost of computation
E. None of these

Answer - Click Here:
B

49. The environment in which programs of the system are executed is called _____?

A. nodes
B. operating system
C. clustered system
D. both a and b
E. None of these

Answer - Click Here:
B

50. Every user of computer system that uses computer services has at least ____

A. 2programs
B. 1program
C. 3programs
D. 4programs
E. None of these

Answer - Click Here:
B

51. System resources of computer can be utilized better in ____?

A. single program environment
B. multi program environment
C. core environment
D. dual program environment
E. None of these

Answer - Click Here:
B

52. Win32 application programming interfaces is for _____?

A. Solaris
B. UNIX
C. Linux
D. windows
E. None of these

Answer - Click Here:
D

53. Run time support system is a system that is provided by _____?

A. System call routines are mostly written in
B. system programs
C. processes system
D. calls interface
E. None of these

Answer - Click Here:
D

54. Getting device attributes of the computer is a ___?

A. process control
B. information maintenance
C. device management
D. file management
E. None of these

Answer - Click Here:
B

55. Environment for execution of programs is provided by _____?

A. inputs
B. operating system
C. outputs
D. memory
E. None of these

Answer - Click Here:
B

56.Indicate best option interfaces of operating system provides ____

A. portability
B. designing
C. Reusability
D. Optimization
E. None of these

Answer - Click Here:
A

57. Aqua user interface was appeared with_____?

A. windows
B. shells
C. Bourne shell
D. MAC OS
E. None of these

Answer - Click Here:
D

58. Choose one of the best options. directories in Linux are known as

A. commands
B. graphics
C. folders
D. text
E. None of these

Answer - Click Here:
C

59. In command rm file.text of operating system program, file.txt is a _____?

A. file type
B. file name
C. format
D. both a and b
E. None of these

Answer - Click Here:
D

60. System call routines of the operating systems are mostly written in ____?

A. java
B. C++
C. C
D. both b and c
E. None of these

Answer - Click Here:
D

61.Operating System is responsible for transferring data to____?

A. memory
B. monitor
C. ALU
D. I/O devices
E. None of these

Answer - Click Here:
D

62.Parameters of programs on stack are_____?

A. copied
B. pushed
C. popped
D. both b and c
E. None of these

Answer - Click Here:
D

63. One that is not a type of user interface of the operating system is _____?

A. command-line interface
B. device interface
C. batch interface
D. graphical user interface
E. None of these

Answer - Click Here:
B

64. Communication, operating system moves ____

A. processes
B. programs
C. packets
D. Modules
E. None of these

Answer - Click Here:
C

65. To point a folder or file a Graphical User Interface uses ___?

A. voice based interface
B. common line interface
C. file based interface
D. pointer
E. None of these

Answer - Click Here:
D

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]