Electrical Network Analysis MCQs Quizlet (Bank of Solved Questions Answers)

Electrical Network Analysis MCQs Quizlet (Bank of Solved Questions Answers)

1.  In ohm’s law when the resistance is increased current voltage will …

a) increase

b) decrease

c) same

d) variate

Answer - Click Here:
B

2. In which circuits, voltage divider is applied?

a) biased circuits

b) parallel circuit

c) series circuit

d) none of these

Answer - Click Here:
C

3. Joule’s law states that …

a) P=VI

b) V=PI

c) I=VP

d) none of these

Answer - Click Here:
A

4. Law of conservation of energy states that…

a) energy can be created

b) energy can be destroyed

c) energy can  neither be  created nor destroyed

d) none of these

Answer - Click Here:
C

5. Which of the following theorem is used to solve a circuit having various parallel voltage sources?

a) Kelvin law

b) Norton theorem

c) Superposition theorem

d) Millman’s theorem

Answer - Click Here:
D

6. Delta network is also called as …

a) Pi

b) piyee

c) tee

d) whye

Answer - Click Here:
A

7. Which device is used for dc-dc conversion?

a) chopper

b) invertor

c) rectifier

d) switch

Answer - Click Here:
A

8. A thyristor consists of 

a) one pn junction

b) two pn junction

c) three pn junctions

d) four pn jynction

Answer - Click Here:
C

9.  PUT stands for 

a) Programmable Unijunction Transistor

b) Positive Unijunction Transistor

c) Pi Unijunction Transistor

d) none of these

Answer - Click Here:
A

10. A DIAC can conducts current in …

a) one direction

b) two direction

c) three direction

d) four direction

Answer - Click Here:
B

11. Which one is not a thristor?

a) DIAC

b) UJT

c) SCS

d) noen of these

Answer - Click Here:
B

12. An inverter is used to convert Dc into …

a) AC

b) DC

c) Both

d) none of these

Answer - Click Here:
A