Operating System Multiple Choice Questions

Operating System Multiple Choice Questions

1. Which one of the following resources are always be protected by the operating system?

(a) CPU

(b) I/O

(c) Memory

(d) B and A

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

2. In which of the following multiplexing, Resource management can be done?

(a) Space division multiplexing

(b) Multiplexer

(c) Time-division multiplexing

(d) A and C

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d

3. In the following software types which one is used to simplify using Systems software?

(a) Timesharing

(b) Operating environment

(c) Spreadsheet

(d) Multitasking

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

4. Where the operating system keeps the information of files in a table?

(a) Directory Index Table

(b) File Allocation Table

(c) File Index Table

(d) File Folder Table

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
b

5. Which one of the following Scheduling algorithm allocates the CPU first to the process that requests the CPU first?

(a) Priority scheduling

(b) Shortest job scheduling

(c) First-come, first-served scheduling

(d) D and A

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

6. Where the Job Control Language (JCL) statements are used to?

(a) Specify, to the operating system, the beginning and end of a job in a batch

(b) Allocate the CPU to a job

(c) Read the input from the slow-speed card reader to the high-speed magnetic disk

(d) C and D

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

7. How can you define Time Quantum in the following above?

(a) the multilevel queue scheduling algorithm

(b) priority scheduling algorithm

(c) shortest job scheduling algorithm

(d) round-robin scheduling algorithm

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d

8. Which one of the following does not belong to Documentation?

(a) Documentation increases the maintenance time and cost

(b) The documentation gives a better understanding of the problem

(c) Documentation, of a system, should be as clear and direct as possible

(d) C and D

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

9. What does the Priority scheduling algorithm do?

(a) Equal priority processes can not be scheduled

(b) CPU is allocated to the process with the lowest priority

(c) CPU is allocated to the process with the highest priority

(d) B and A

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

10. Which of the following is belong to Scheduling?

(a) Unrelated to performance consideration

(b) Not required in uniprocessor systems

(c) Allowing jobs to use the processor

(d) The same regardless of the purpose of the system

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
c

11. When a system is in a Safe-state?

(a) Safe sequence

(b) Safe allocation

(c) Safe resource

(d) C and D

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
a

12. How many processes are involved in the sharing of common data (Dekker’s algorithm implements mutual exclusion)?

(a) 4

(b) 12

(c) 1

(d) 2

(e) All of these

(f) None of these

Answer - Click Here:
d

  1. Next Operating System MCQs

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]