Operating System Solved Objective Questions

Operating System Solved Objective Questions

Let’s see some important most asked Operating System Solved Objective Questions.

1. What Thrashing do with the CPU utilization?
A. decreases
B. increases
C. keeps constant
D. none

Answer - Click Here:
A

2. Which operations an IPC facility provides?
A. write & delete message
B. receive & send message
C. delete & receive message
D. send & delete message

Answer - Click Here:
B

3. Which system call creates the new process in UNIX operating system?
A. new
B. create
C. fork
D. none of the above

Answer - Click Here:
C

4. What is meant by locality?
A. a set of pages that are actively used together
B. an area near a set of processes
C. a space in memory
D. none of these

Answer - Click Here:
A

5. What is the size of the Messages sent by a process?
A. have to be a variable size
B. can be fixed or variable sized
C. have to be of a fixed size
D None of the mentioned

Answer - Click Here:
B

6. How a process can be terminated? due to ___________.
A. killed by another process
B. fatal error
C. normal exit
D. All of the above

Answer - Click Here:
D

7. When a subroutine is called,____________________
A. it does not define a new locality
B. it is in the same locality from where it was called
C. it defines a new locality
D. none of the mentioned

Answer - Click Here:
C

8. What a link called when it sends and receives messages between two processes?
A. synchronization link
B. communication link
C. message-passing link
D. all of the mentioned

Answer - Click Here:
B

9. _____________________is called ready state of a process,
A. when the process is unable to run until some task has been completed
B. when the process is scheduled to run after some execution
C. when the process is using the CPU
D. none of the mentioned

Answer - Click Here:
B

10. A program is composed of many different localities, which _____ overlap.
A. must
B. must not
C. do not
D. may

Answer - Click Here:
D

11. Which one is the TRUE statement for direct communication?
A. Exactly two links exists between each pair of processes
B. A communication link can be associated with N number of the process(N = max. number of processes supported by the system)
C. Exactly N/2 links exist between each pair of processes(N = max. number of processes supported by the system)
D. A communication link can be associated with exactly two processes

Answer - Click Here:
D

12. ______________is called inter process communication.
A. communication between two threads of the same process
B. communication within the process
C. communication between two process
D. none of these

Answer - Click Here:
C

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]