Database Models Solved MCQ’s Questions Answers

Database Models Solved MCQ’s Questions Answers

1. Letters, digit and symbols are known as
A. bits
B. characters
C. fields
D. records
E. none
Answer: B
2. Which behavior allows the database to specify user-defined for databases operation
A. stationary
B. semantic
C. dynamic
D. triggered
E. none of these
Answer: C
Answer
3. Which model that concept must be used to describe database structure
A. structural
B. server
C. client
D. data
E. all of these
Answer: D

4. DML statements convert to normal procedure calls in the host language
A. DML compiler
B. DML precompile
C. DML executor
D. DML pre executor
E. Both C&D
Answer: B

5………… database are classified to store data for data constraints, data relationships and data types
A. logical design
B. client module
C. server module
D. structure
E. bothA&B
Answer: D
6. Which diagram operate that specified an objects
A. functional
B. entity
C. attribute
D. class
E. both B&D
Answer: D
7. Considering binary relationships, possible cardinality ratios are
A. one: two
B. 1: N
C. M: N
D. Both B&C
E. all of the above
Answer: D
Answer
8. Which attributes that hierarchy can be arranged.
A. derived
B. atomic
C. composite
D. simple
E. none of these
Answer: C
Answer
9. Which type of attribute classified that Set of all entities.
A. function
B. attribute
C. both A&B
D. hierarchy
E. entity
Answer: E
Answer
10. Which values are to be assigned to individual entities is considered as
A. domain
B. composition
C. attribution
D. derivation
E. both A&B
Ans: Z
Answer
11. Which features allows users to update the database
A. basic set of operations
B. basic set of modules
C. basic set of design
D. basic set of instructions
E. none of above
Answer: A

12. Which smallest item can assume value 0 or value 1in a computer is called
A. record
B. character
C. field
D. bit
E. all of the above
Answer: D
13. How tables may be stored in
A. System
B. files
C. storage
D. Records
E. Both A&D
Answer: B
Answer
14. Which Model that uses a collection of tables to represent data relationships
A. physical
B. View
C. Logical
D. relational
E. None of these
Answer: D
Answer
15. Java Database Connectivity (ODBC) standard corresponding features provide
A. java language
B. NET language
C. Structured Query Language
D. C language
E. None of the above
Answer: A
16. The uses of C++
A. ESCII
B. ASCII
C. BSCII
D. PSCII
E. Both A&C
Answer: B
Answer
17. ……… digit is a Bit.
A. octal
B. decimal
C. hexadecimal
D. binary
E. both C&D
Answer: D
Answer
18. Which abstraction Process of suppression to highlight important feature for the understanding of details regarding storage
A. structural
B. data
C. client
D. server
E. both A&C
Answer: B
19. Which fields relate to being used to compose a
A. bit
B. character
C. record
D. field
E. all of these
Answer: C

20. DML statement will convert DML precompile to normal way calls in the
A. Host language
B. Query language
C. Compiler language
D. System language
E. All of the above
Answer: A

Subscribe for Friendship

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)