Data basics MCQ’s

Download This Tutorial in PDF

Data basics MCQ’s

1. The file extension for database files is

A. xls

B. txt

C. mpg

D. mdb

Answer - Click Here:
D

2. Which of the following is considered to be the object?

A. Address

B. Name

C. Roll_no

D. All of these

Answer - Click Here:
D

3. Which of the following is not the feature of DBMS?

A. Query language

B. Update

C. Data dictionary

D. Backup & recovery

Answer - Click Here:
C

B

4. Synonym problem occurs in which file

A. Indexed files

B. Sequential files

C. Random files

D. All of these

Answer - Click Here:
A

5. The name of person is used to represent

A. File

B. Record

C. Field

D. None of these

Answer - Click Here:
C

6. Arranging data in proper order is …

A. Classifying

B. Data caputring

C. Sorting

D. Summarizing

Answer - Click Here:
C

7. Row of table represents 

A. File

B. Record

C. Field

D. Data

Answer - Click Here:
B

8. Processed form of data is …

A. Object

B. Raw data

C. Information

D. Article

Answer - Click Here:
C

9. Inverted tree is used in …

A. Hierarchical model

B. Relational model

C. Network model

D. Descriptive model

Answer - Click Here:
A

10. Computerized data keeping system is … 

A. Data system

B. DBMS

C. Database system

D. None of these

Answer - Click Here:
B & C

11. Separation of data structure of database from application program is …

A. Data model

B. Data structure

C. Data independence

D. Data integrity

Answer - Click Here:
A

12. The lost data is recovered by …

A. Data file

B. Program files

C. Backup files

D. Master files

Answer - Click Here:
C

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]