Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

BASIC ELECTRONICS Solved MCQs

BASIC ELECTRONICS Solved MCQs

1.  A logic circuit, that can add two 1-bit numbers and produce outputs for sum and carry

a) full adder

b) semi adder

c) half adder

d) double adder

Answer - Click Here:
C

2. An ordinary transistor is

a) dipolar

b) tripolar

c) bipolar

d) tetra polar

Answer - Click Here:
C

3. What does hybrid word means?

a) unique

b) single

c) dual

d) none of these

Answer - Click Here:
C

4. When the current in primary coil of a transformer is changed it induce change  in the magnetic field of

a) capaitor

b) transistor

c) resistor

d) secondary coil

Answer - Click Here:
D

5. We use half wave rectifier for

a) to run AC care

b) to run car radios

c) to run batteries

d) to run tape recorders

Answer - Click Here:
A

6. Zener diode is …

a) current stabiliser

b) voltage stabiliser

c) resistance stabiliser

d) none of these

Answer - Click Here:
B

7. We can construct exclusive -OR gate using which other gates?

a)  AND, NOT  and  OR gate only

b) AND and NAND gate only

c) OR gate only

d) all of these

Answer - Click Here:
A

8. Unit of  resistance is …

a) ampere

b) ohm

c) emf

d) none of these

Answer - Click Here:
B

9.  Transistor amplifier equation is VCE=VCB+……..

a) 5VBE

b) 3VEB

c) VBE

d) none of these

Answer - Click Here:
C

10. In a reverse biased junction, its barrier potential will be

a) decreased

b) remain same

c) increased

d) continuosly change

Answer - Click Here:
C

11. Mutaual induction dependents on

a) resistance chnages

b) current changes

c) voltage changes

d) none the above

Answer - Click Here:
B

12. A transformer used to convert unbalanced signals to balanced signals is named as …

a) auto – transformer

b) balun

c) step-up transformer

d) step down -transformer

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *