Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Discrete Mathematics MCQs

Discrete Mathematics MCQs

1. How many bytes are required to encode 2000 bits of data:
A. 2
B. 1
C. 3
D. 10

Answer - Click Here:
A

2. A collection of graph is:
 A. row and coloumn
 B. Equation
 C. vertices and columns
 D.  None of above

Answer - Click Here:
C

3. The number of edges in a complete graph with ‘n’ vertices is equal to:
 A. 2n-1
 B. n(n-1)
 C. n^2
 D. n(n-1)/2

Answer - Click Here:
D

4. Error correcting code is a _____:
 A. hamming code
 B. gray code
 C. error deducting code
 D. none of above

Answer - Click Here:
A

5. The symbol II is ASCII stands for:
 A. international information
 B. information interchange
 C. American Standard Code for Information Interchange
 D. none of above

Answer - Click Here:
C

6. What is domain of function f(x)= x1/2:
 A. [0, ∞)
 B. (2, ∞)
 C. (-∞, 1)
 D. none of above

Answer - Click Here:
A

7. ordered collection of objects is:
 A. Relation
 B. set
 C. proposition
 D. Function

Answer - Click Here:
B

8. A function is a Domain of:
 A. it is set of natural numbers for which a function is defined
 B. the maximal set of numbers for which a function is defined
 C. the maximal set of numbers which a function can take values
 D. none of above

Answer - Click Here:
B

9. Range of a function is :
 A. the maximal set of numbers for which a function is defined
 B. the maximal set of numbers which a function can take values
 C. it is set of natural numbers for which a function is defined
 D. none of above

Answer - Click Here:
B

10. In an undirected graph the number of nodes with odd degree must be:
 A. odd
 B. prime
 C. even
 D. zero

Answer - Click Here:
C

11. What is the cardinality of the set of odd positive integers less than 10?
 A. 5
 B. 10
 C. 3
 D. 20

Answer - Click Here:
A

12. The Gray code of a number whose binary representation is 1000 is:
 A. 0100
 B. 1100
 C. 0111
 D. 0110

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *