Series and Parallel Sequences MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 12th, 2020

Series and Parallel Sequences MCQs

1: G1,G2,…,Gn are said to be n geometric means between a and b if a,G1,…Gn,b is called ______________. Select the correct option.
A. A.P
B. a sequence
C. not a sequence
D. G.P
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

2. If H,G,A are arithmetic, geometric and harmonic means between b and a respectively, then H,G,Aare______________. Select the correct option.

A. Real numbers
B. in G.P
C. in A.P
D. in H.P
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

3: Common difference of sequence 5,8,11,14,… is called ______________. Select the correct option.

A. 3
B. −3
C. 0
D. 1
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

4: Arithmetic mean between 2+√(2) and 2-√(2) is called ______________. Select the correct option.

A. 4
B. 2
C. √(2)
D. 0
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

5: 2¹ + 2² +2³ +….+2n =______________. Select the correct option.
A. 2(2n+1 -1)
B. 2(2n – 1)
C. 2(2n-1 -1)
D. None of Above
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
B

6: Fifth term of sequence an = 2n+3 is called _______________. Select the suitable option.
A. 13
B. −13
C. −7
D. 7
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
A

7: 5th term of G.P 3,6,12,… is called _______________. Select the suitable option.

A. 3
B. 15
C. 48
D. 2
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

8: A.M between 3√(5) and 5√(5) is called _______________. Select the suitable option.

A. 4√(5)
B. √(5)
C. 2√(5)
D. 3√(5)
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

9: A.M between 1-x+x² and 1+x+x² is called _______________. Select the suitable option.

A. 1+x²
B. 2-x²
C. 2+ x²
D. 1-x²
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

10: Series obtained by adding term of arithmetic sequences is called _______________. Select the suitable option.

A. infinite series
B. harmonic series
C. geometric series
D. arithmetic series
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

11: Sum of series 1+1/3+1/3² +… is _____________.which of the following is a suitable option.

A. 10⁄9
B. 2
C. ³⁄2
D. 4⁄3
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

12: If A and H are arithmetic and harmonic mean between 2 and 3, then A + H = _____________.which of the following is a suitable option.

A. 32/4
B. 49/20
C. 49/10
D. 49/5
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

13: A.M between 9 and 11 is _____________.which of the following is a suitable option.

A. 0
B. 10
C. 9
D. 5
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

14: Sum of first 15th terms of series 3+19+35+… is _____________.which of the following is a suitable option.

A. 23
B. 1725
C. 345
D. 69
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

15: 2,4,6,8,10,12,… is called _____________.which of the following is a suitable option.
A. arithmetic series
B. G.P
C. A.P
D. Geometric series
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

16: No terms of a Harmonic sequence can be ____________.Choose the correct option.

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

17: If n is the total number of harmonic mean between x and then mth harmonic mean between x and y is ____________.Choose the correct option.

A. (n+1)ba
B. (n+1)ab/(n+1)+n(a-b)
C. (n+1)ab/(n+1)b+m(a-b)
D. (n+1)b+m(a-b)
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

18: 2nd term of sequence with general term n² – 4/2 is ____________.Choose the correct option.

A. 0
B. 3
C. −3
D. 1
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

19: Sum of 1st 6 terms of series 1+7+13+… is ____________.Choose the correct option.

A. 96
B. 12
C. 24
D. 48
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

20: H1,H2,…,Hn are said to be n harmonic means between x and y if x,H1,H2…,Hn,y form ____________.Choose the correct option.
A. Harmonic series
B. H.P
C. A.P
D. G.P
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

21: If a and d are first term and common difference of A.P respectively, then nth term of corresponding H.P is _____________. Select the correct option.
A. an = a/a+(n-1)d
B. an = a+(n-1)d
C. an = 1/a+(n-1)d
D. an = a/1+(n-1)d
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

22: If n is the total number of G.M between a and b than nth geometric mean between a and b is _____________. Select the correct option.
A. ab
B. a(b/a)n/n+1
C. a(b/a)m/n+1
D. b(a/b)m/n+1
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

23:Common ratio r is _____________. Select the correct option.
A. r ≤ −1,r≥ 1
B. −1 < r < 1
C. −1 ≤ r ≤ 1
D. r < −1,r > 1
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

24: Sum of series 1+1/2+1/2² + … is _____________. Select the correct option.
A. 10⁄9
B. 2
C. ³⁄2
D. 4⁄3
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

25: 1,8,15,22,29,36,… is _____________. Select the correct option.
A. arithmetic series
B. G.P
C. A.P
D. Geometric series
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

26: A.P whose nth term is 2n-1 is _____________. Which of the following is a correct option?

A. 5,3,1,…
B. 1,3,6,…
C. 2,3,5,…
D. 1,3,5,…
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

27: Arithmetic mean between a and b is _____________. Which of the following is a correct option?

A. ±√(ab)
B. a-b/2
C. b-a/2
D. a + b/2
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

28: If an+2 + bn+2/an+1 + bn+1 is geometric mean between a and b, then n = _____________. Which of the following is a correct option?

A. −0.5
B. −1
C. 1
D. −2
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

29: A number G is said to be geometric mean between 2 numbers a and b if a,G,b is_____________. Which of the following is the correct option?

A. G.P
B. a sequence
C. A.P
D. not a sequence
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

30: Geometric mean between -2ι and 8ι are _____________. Which of the following is a correct option?
A. ±1
B. ±4
C. ±3
D. ±2
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

31: A.M between x-3 and x+5 is called _______________. Select the correct option.

A. 2x+2
B. x-1
C. x+1
D. 2x-1
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

32: Harmonic mean between two numbers a and b is _______________. Select the correct option.

A. 2ab/a-b
B. a+b/2ab
C. a-b/2ab
D. 2ab/(a+b)
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

33: Series obtained by adding terms of geometric sequences is called _______________. Select the correct option.

A. infinite series
B. harmonic series
C. geometric series
D. arithmetic series
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

34: If H is harmonic mean between 7 and 8, then H/2 = _______________. Select the correct option.

A. 14/15
B. 112/15
C. 56/15
D. 28/15
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

35: 1/2,1/7,1/12,… is _______________. Select the correct option.
A. a harmonic series
B. an arithmetic progression
C. a Geometric Progression (GP)
D. a harmonic progression
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

36: If an+1 + bn+1/an + bn is harmonic mean between a and b, then n = ________________. Select the suitable option.

A. 0
B. −1
C. 1
D. −2
E. All of these
F. Both A and B
[su_spoiler title=”Answer – Click Here:” class=”padding: -10px;”]D[/su_spoiler]

37: A geometric mean between 2 and 4 is ________________. Select the suitable option.

A. ±√(2)
B. ±8√(2)
C. ±4√(2)
D. ±2√(2)
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

38: Twice sum of 1st fifteen terms of series 5+10+20+ … is ________________. Select the suitable option.

A. 10230
B. 341
C. 1023
D. 5115
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

39: 5th term of and nth term of A.P 1,5,… are ________________. Select the suitable option.

A. 17,4n
B. 17,4n-3
C. 4n-3,17
D. 17,3n-4
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

40: 2 geometric means between a and b are ________________. Select the suitable option.
A. ab
B. a(b/a)1/2,b
C. a(a/b)1/2,b
D. a(b/a)1/2,b
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
D

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.