Multiple choice Questions Digital Logic Design

Multiple choice Questions Digital Logic Design

1. How many bits must each word have in one-to-four line de-multiplexer to be implemented using a memory?

A. 8 bit
B. 4 bits
C. 2 bits
D. 1 bits

Answer - Click Here:
D

2. The total amount of memory is depends upon _________

A. The organization of memory
B. The size of the address bus of the microprocessor
C. The size of the decoding unit
D. The structure of memory

Answer - Click Here:
B

 

3. _____________ can be determined the Instability condition.

A. table
B. logic diagram
C. map
D. graph

Answer - Click Here:
B

 

4. If we add an inverter at the output of AND gate, what function is produced?

A. NAND
B. XOR
C. OR
D. NOR

Answer - Click Here:
A

5. Which is also known as coincidence detector?

A. OR gate
B. NOT gate
C. AND gate
D. NAND gate

Answer - Click Here:
C

6. Transition table include ________________

A. squares
B. oval
C. rectangles
D. circles

Answer - Click Here:
A

 

7. For every possible combination of logical states in the inputs, which table shows the logical state of a digital circuit output?
A. Function table
B. ASCII table
C. Truth table
D. Routing table

Answer - Click Here:
C

8. Stack is an acronym for _______________

A. Flash Memory
B. LIFO memory
C. FIFO memory
D. Bust Flash Memory

Answer - Click Here:
B

 

9. When an Asynchronous sequential circuit changes two or more binary states variables a Condition occurs called ____________

A. Race condition
B. deadlock condition
C. Running condition
D. None of these

Answer - Click Here:
A

 

10. A positive OR gate is also a negative

A. NAND gate
B. OR gate
C. NOR gate
D. AND gate

Answer - Click Here:
D

11. Sum of two octal numbers “71” and “36” = __________________
A. 123
B. 127
C. 213
D. 345

Answer - Click Here:
B

12. Time delay device is memory element of______________

A. asynchronous circuits
B. synchronous circuits
C. clocked flip-flops
D. Unlocked flip-flops

Answer - Click Here:
A

SET 2: DLD MCQs

1. Boolean algebra is also called

A. arithmetic algebra
B. switching algebra
C. Both A & B
D. linear algebra
E. algebra
F. None of there

Answer - Click Here:
B

2. Boolean function must be brought into________ To perform product of max terms

A. OR terms
B. AND terms
C. Both A & B
D. NOT terms
E. NAND terms
F. None of these

Answer - Click Here:
A

3. The binary number 10101 is equivalent to the decimal number …………..

A. 12
B. 19
C. Both A & B
D. 27
E. 21
F. None of these

Answer - Click Here:
E

4. The universal gate is ………………

A. OR gate
B. NAND gate
C. Both A & B
D. AND gate
E. None of the above
F. None of these

Answer - Click Here:
B

5. According to boolean algebra absorption law, which of the following is correct?

A. (x+y)=xy
B. x+xy=x
C. Both A & B
D. xy+y=x
E. x+y=y
F. None of these

Answer - Click Here:
D

6. A Boolean function may be transformed into

A. logical graph
B. logical diagram
C. Both A & B
D. map
E. matrix
F. None of these

Answer - Click Here:
B

7. The inverter is ……………

A. OR gate
B. NOT gate
C. Both A & B
D. AND gate
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

8. The resulting circuit of a NAND gate are connected together is_______

A. AND gate
B. OR gate
C. Both A & B
D. NOT gate
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

9. x*y = y*x is the

A. inverse property
B. commutative law
C. Both A & B
D. associative law
E. identity element
F. None of these

Answer - Click Here:
E

10. Minterms are also called

A. standard product
B. standard sum
C. Both A & B
D. standard division
E. standard subtraction
F. None of these

Answer - Click Here:
A

11. OR gate and __________ will form The NOR gate?

A. NAND gate
B. AND gate
C. Both A & B
D. NOT gate
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

12. The NAND gate is AND gate followed by …………………

A. OR gate
B. NOT gate
C. Both A & B
D. AND gate
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

13. Max terms are also called

A. standard product
B. standard sum
C. Both A & B
D. standard division
E. standard subtraction
F. None of these

Answer - Click Here:
B

14. In Boolean algebra Multiplicative inverse is

A. 1
B. 0
C. Both A & B
D. 1/a
E. a
F. None of these

Answer - Click Here:
E

15.By the repeated use of ……………… Digital circuit can be made

A. NOT gates
B. OR gates
C. Both A & B
D. NAND gates
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

16. The only function of NOT gate is …………….. of the following

A. Invert input signal
B . Stop signal
C. both A & B
D. Act as a universal gate
E. None of the above

Answer - Click Here:
A

17. Boolean algebra is defined as a set of

A. two values
B. three values
C. Both A & B
D. four values
E. five values
F. None of these

Answer - Click Here:
A

18. First operator precedence for evaluating Boolean expressions is

A. AND
B. parenthesis
C. Both A & B
D. OR
E. NOT
F. None of these

Answer - Click Here:
B

19. The output is……………… When an input signal 1 is applied to a NOT gate

A. 1
B. 0
C. Both A & B
D. Either 0 & 1
E. None of the above

Answer - Click Here:
B

20. The bar sign (-) indicates ……………….., In Boolean algebra?

A. AND operation
B. OR operation
C. Both A & B
D. NOT operation
E. None of the above

Answer - Click Here:
D

21. The value of n is ……. when the resolution of an n bit DAC with a maximum input of 5 V is 5 mV.

A. 9
B. 8
C. Both A & B
D. 10
E. 11
F. None of these

Answer - Click Here:
D

22. 2’s complement of binary number 0101 is ………..

A. 1111
B. 1011
C. Both A & B
D. 1101
E. 1110
F. None of these

Answer - Click Here:
B

23. An OR gate has 4 inputs. The output is ……. When One input is high and the other three are low.

A. High
B. Low
C. Both A & B
D. alternately high and low
E. may be high or low depending on the relative magnitude of inputs
F. None of these

Answer - Click Here:
A

24. To convert BCD to seven segments ……………… device is used.

A. Decoder
B. Encoder
C. Both A & B
D. Multiplexer
E. None of these

Answer - Click Here:
A

25. Decimal number 10 is equal to binary number ……………

A. 1010
B. 1110
C. Both A & B
D. 1001
E. 1000
F. None of these

Answer - Click Here:
A

26. In 2’s complement representation the number 11100101 represents the decimal number ……………

A. -31
B. +37
C. Both A & B
D. +27
E. -27
F. None of these

Answer - Click Here:
E

27. BCD input 1000 is fed to a 7 segment display through a BCD to 7 segment decoder/driver. The segments which will lit up are ………….

A. a, b, c
B. a, b, d
C. Both A & B
D. all
E. a, b, g, c, d
F. None of these

Answer - Click Here:
D

28. A decade counter skips ………..

A. binary states 0000 to 0011
B. binary states 1000 to 1111
C. Both A & B
D. binary states 1010 to 1111
E. binary states 1111 to higher
F. None of these

Answer - Click Here:
D

29. ……………. Number of States A ring counter with 5 flip flops will have?

A. 10
B. 5
C. Both A & B
D. 32
E. Infinite
F. None of these

Answer - Click Here:
B

More MCQs of Digital Logic Design (DLD)

SET 1: dld mcqs with answers (dld mcqs with answers)
SET 2: dld basic mcqs (dld basic mcqs)
SET 3: solved mcqs of dld (solved mcqs of dld)
SET 4: dld repeated mcqs (dld repeated mcqs)
SET 5: dld importan mcqs (dld importan mcqs)

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]