Which one of the following is a procedural language?

Procedural and non Procedural languages MCQs

1. Which one of the following is a procedural language?
(A). PROLOG
(B). SQL
(C). LISP
(D). Relational algebra
Answer: Relational algebra
2. Which of the following is a non procedural language?
(A). FORTRAN
(B). SQL
(C). LISP
(D). both b and c
Answer: both b and c

Examples of Procedural and Non-procedural Languages (Remember it for similar other MCQs)

Procedural language Non Procedural language
  1. Pascal
  2. FORTRAN
  3. BASIC
  4. C
  5. COBOL
  6. ALGOL
  1. PROLOG
  2. SQL
  3. RGP(report program generator)
  4. LISP

3. In Which of the following language, all the instructions must be written in order and the user has to follow the order?
(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). object oriented languages
(D). None of these
Answer: procedural languages

4. The inability to reuse the code is a disadvantage of ?
(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). object oriented languages
(D). None of these
Answer:  procedural languages

5. Testing the program is very difficult in which of the following languages?
(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). both a and b
(D). None of these
Answer: procedural languages

6. Which of the following returns only allowed values and restricted data types?

(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). both a and b
(D). None of these
Answer: procedural languages

7. Which of the following is not suitable for time critical applications?
(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). both a and b
(D). None of these
Answer: procedural languages

8. Size of the program written in Non Procedural language is large?
(A). small
(B). large
(C). Vey small
(D). sometime small, sometimes large
Answer: small

9. Which of the following is a function driven language?

(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). object oriented languages
(D). None of these
Answer: non procedural languages

10. Recursive calls are used in which of the following languages?
(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). both a and b
(D). None of these
Answer: non procedural languages

11. Iterative loops and Recursive calls both are used in which of the following languages?
(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). both a and b
(D). None of these
Answer: procedural languages

12. Size of the program written in Procedural language is large?
(A). small
(B). large
(C). Vey small
(D). sometime small, sometimes large
Answer: large

13. Overall efficiency of Non Procedural language is _______ as compared to Procedural Language.

(A). high
(B). low
(C). Vey high
(D). sometime low, sometimes high
Answer: large

14. Which of the following is a command driven language?

(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). object oriented languages
(D). None of these
Answer: procedural languages

15. Which of the following return any datatype or value?

(A). procedural languages
(B). non procedural languages
(C). both a and b
(D). None of these
Answer: non procedural languages

Example of Program of Procedural language [C Language]

Example of Program of Non Procedural language [SQL]

 

Programming C Plus Plus MCQs Homepage

shamil memory table

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.