C++ Array Solved MCQs Questions Answers

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on April 24th, 2021

Let us see the C++ Array Solved MCQs Questions Answers.

1. The array can be described as?
A. Data structure
B. A container having similar values
C. Not a data structure
D. None of these
Answer: B

2. Syntax to initialize an array in C is?
A. int arr[3]={1,2,3};
B. int arr(3)=(1,2,3);
C. int arr{3}=[1,2,3];
D. All of these
Answer: A

3.Advantage of an array is?
A. Stores Element
B. index of the element is 1
C. Stores many elements with the same data type
D. None of these
Answer: C

4. Index of an array starts with?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 0
Answer: D

5. Arrays elements can be accessed?
A. Exponentially
B. Logarithmically
C. Randomly
D. Both B and C
Answer: C

6. Dimensions of an array in C are?
A. 2
B. 3
C. 4
D. No limit
Answer: D

7. Data types of the array include?
A. int
B. float
C. char, double, struct
D. All of these
Answer: D

8. The function called to passed the entire array?
A. Call by reference
B. Call by value
C. Both A and B
D. None of these
Answer: A

9. To read the multi-word string we use the function?
A. puts()
B. gets()
C. scanf()
D. All of these
Answer: B

10. What do we use to access the seven-element of an array?
A. arr[6]
B. arr[7]
C. Both A and B
D. arr{7}
Answer: A

11. int a[5]={1,3,2}. What will be the value of a[4]?
A. 3
B. 2
C. 0
D. Garbage value
Answer: A

12. The sequence of objects having the same data type, is called?
A. Stacks
B. Functions
C. Arrays
D. None of these
Answer: C

13. The object of an array is?
A. Functions of array
B. Elements of array
C. Indexes of array
D. None of these
Answer: B

14. In a binary search, we use an algorithm called?
A. Bubble sort
B. Liner way
C. Both A and B
D. Divide and conquer
Answer: D

15. Size of an Array does not required, when?
A. It is a declaration
B. Initialization is part of the definition
C. Both A and B
D. It is a formal parameter
Answer: B

16. Operator use to allocates memory to array variable in java?
A. New
B. New malloc
C. Alloc
D. Malloc
Answer: A

17. What is the index of the last element having 9 elements?
A. 7
B. 9
C. 8
D. 0
Answer: C

18. Arr[6] access which element stored in an array?
A. 6
B. 7
C. 0
D. 5
Answer: D

19. What is the length of array {1,3,4,2,4}
A. 5
B. 4
C. 3
D. None of these
Answer: B

20. Referring element outside from array bound?
A. Logical error
B. Execution time error
C. Both B and C
D. Syntax error
Answer: C

21. One dimension array of one-dimensional arrays is called?
A. Two dimensional array
B. One dimensional array
C. Multi casting array
D. None of these
Answer:

Answer - Click Here:
A

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.