Polymorphism Mcqs In Object Oriented Programming(OOP)

Polymorphism OOP Solved MCQs

Lets us see the Polymorphism (OOP) Solved MCQs.

1. Which one is the best description of polymorphism?
A. It is the ability for undefined message/data to be processed in at least one way
B. It is the ability for a message/data to be processed in more than one form
C. It is the ability for many messages/data to be processed in many ways
D. none of these

Answer - Click Here:
B

2. The languages that support classes but not polymorphism is called?
A. child Class-based language
B. Class-based language
C. Object-based language
D. Procedure Oriented language

Answer - Click Here:
C

3. Which one is the language that does not support polymorphism but support classes?
A.C#
b) Ada
c) C++
d) Java

Answer - Click Here:
B

4. The feature that its specification is if same message is passed to objects of several different classes and all of those can respond in a different way then it is called?
A. Inheritance
B. Classes
C. Polymorphism
D. none of these

Answer - Click Here:
C

5. Which type of function shows polymorphism among the following?
A. Inline function
B. Virtual function
C. Undefined functions
D. Class member functions

Answer - Click Here:
B

6. In case of using abstract class or function overloading, the function is supposed to be called first?
A. Local function
B. Function with the highest priority in the compiler
C. Global function
D. none of these

Answer - Click Here:
B

7. Which one of the following can’t be used for polymorphism?

A. Member functions overloading
B. Static member functions
C. global member function
D. Constructor overloading

Answer - Click Here:
B

8. Which one of the following can show polymorphism?
A. Overloading ||
B. Overloading &&
C. Overloading <<
D.Overloading +=

Answer - Click Here:
C

9. Polymorphism is also possible in C language is it correct.
a) Yes
b) No
C. both A&B
D. none of these

Answer - Click Here:
A

10. The problem may arise if we use abstract class functions for polymorphism in OOP?
A. All classes are converted as an abstract class
B. All the derived classes must implement the undefined functions
C. abstract class must have derived a class
D. Derived classes can’t redefine the function

Answer - Click Here:
C

11. Which of the following is not true for polymorphism?
A. It is a feature of OOP
B. Ease in the readability of a program
C. Helps in redefining the same functionality
D. Increases overhead of function definition always

Answer - Click Here:
D

12. If two classes derive one base class and redefine a function of the base class, also overload some operators inside the body of the class. Among these two things of function and operator overloading, the polymorphism is used where?
A. Function overloading only
B. Operator overloading only
C. Either function overloading or operator overloading because polymorphism can be applied only once in a program
D. Both of these are using polymorphism

Answer - Click Here:
C

13. Which class or set of classes can illustrate polymorphism in the following code:

A. Only class student can show polymorphism
B.All class student, topper and average together can show polymorphism
C.Only class student and topper together can show polymorphism
D. none of these

Answer - Click Here:
B

14. What is the output of the following code?

A. its base class its derived class
B. its base class its derived class
C. its derived class it’s base class
D. none of these

Answer - Click Here:
A

15. what is the output of the following program:

A. Its school education system
B. its school education system
C. its education system
D. none of these

Answer - Click Here:
A

16. The provision of a single interface to entities of different types is called?
A. polymorphism
B. dimorphism
C. trimorphism
D. none of these

Answer - Click Here:
A

17. Using operation or function in different ways depending on what they are operating on is called?
A. classes
B.inheritence
C. polymorphism
D. dimorphism

Answer - Click Here:
C

18. Run time polymorphism is achieved only when a ……………….. Is accessed through a pointer to the base class.
A) static function
B) Real function
C. Member function
D) Virtual function

Answer - Click Here:
D

19. A class serves as base class for many derived classes it is called:
A. polymorphism
B. multipath inheritance

C .hierarchical inheritance
D. none of these

Answer - Click Here:
C

20. The two or more classes serve as base class for a derived class, then this situation is called .
A. Polymorphism
B. multiple inheritance
C. encapsulation
D. none of these

Answer - Click Here:
B

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]