Top 50 Programming  C++ Solved MCQs Questions Answers

Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on April 24th, 2021

Top 50 Programming  C++ Solved MCQs Questions Answers

If you decided to prepare yourself for programming exam, then these 50 important MCQs will help You a lot.

1.In flowchart rectangle symbol indicates:
a.Input/Output
b.Connector
c.Process
d.Decision

Answer - Click Here:
C

2.C++ is a(n):
a.Object-oriented programming language.
b.Event-driven programming language.
c.Structured programming language.
d.None of these.

Answer - Click Here:
A

3.The arithmetic operators are:
a.Ternary operators
b.Unary operators
c.Binary operators
d.None of these

Answer - Click Here:
C

4.THe escape sequence for carrige return is:
a./t
b./f
c./n
d./r

Answer - Click Here:
D

5.In switch structure, each case label may be an integer constant or:
a.Real constant
b.Character constant
c.String constant
d.None of these

Answer - Click Here:
B

6.WHat will be the value of ‘x’ after executing for(x=1;x<=15;x++);?
a.15
b.1
c.14
d.16

Answer - Click Here:
C

7.The pointers are used for implementing the concept of:
a.Polymorphism
b.Array
c.Structure
d.Inheritance

Answer - Click Here:
A

8.The function stlen(“ABC”);will return value:
a.4
b.ABC
c.3
d.None of these

Answer - Click Here:
C

9.The data item of a structured are called:
a.Fields
b.Elements
c.Members
d.ALl of these

Answer - Click Here:
D

10.In C++,the functions of a class are called:
a.Attributes
b.Methods
c.Member function
d.Both a and b

Answer - Click Here:
C

11.The derived class is also called:
a.parent class
b.sub class
c.child class
d.both b and c

Answer - Click Here:
D

12.Which of the following type of inheritance is commonly used:
a.private
b.public
c.protected
d.none of these

Answer - Click Here:
B

13.Polymorphism is achieved through:
a.destructor
b.constructor
c.virtual function
d.overloading operator

Answer - Click Here:
C

14.Which of the following strem class is used to perform both input and output file operation:
a.ofstream
b.ifstream
c.fstream
d.iostream

Answer - Click Here:
C

15.How many operations can be performe on stack:
a.4
b.5
c.3
d.2

Answer - Click Here:
D

16.Which of the following is used in recursion operation:
a.stack
b.deque
c.queue
d.tree

Answer - Click Here:
A

17.In order traversal:
a.Right sub-tree is visited first in inorder
b.Root is visited first
c.Left sub-tree is visited in inorder
d.None of the above

Answer - Click Here:
C

18.In binary I/O,the integer value 16324 will take:
a.5 bytes
b.6 bytes
c.4 bytes
d.2 bytes

Answer - Click Here:
D

19.A class that has at least one pure virtual function is called:
a.Abstract class
b.Super class
c.Concrete class
d.Derived class

Answer - Click Here:
A

20.Inheritance is the process of creating new classes called:
a.Super classes
b.Parent classes
c.Base classes
d.Derived classes

Answer - Click Here:
D

21.Which of the following function is a non-member function of a class?
a.Overridden function
b.Friend function
c.Constructor
d.Destructor

Answer - Click Here:
D

22.When accessing pof a structure member,the identifier to the left of the dot operator is the name of:
a.a structure tag
b.a structure variable
c.the keyword struct
d.a structure member

Answer - Click Here:
B

23.The null character is denoted by:
a.’/e’
b.’/n’
c.’/0′
d.0

Answer - Click Here:
C

24.Each element of array of character occupies:
a.one byte
b.four bytes
c.two bytes
d.None of the above

Answer - Click Here:
A

25.How many arithmetic operations can be performed on a pointer?
a.6
b.4
c.2
d.3

Answer - Click Here:
C

26.The only integer that can be assigned directly to a pointer is:
a.2
b.0
c.1
d.3

Answer - Click Here:
B

27.Which of the following loop structure has test condition after the body of loop?
a.do-while
b.while
c.for
d.None

Answer - Click Here:
A

28.Which of the following is a counter loop statement?
a.do-while
b.for
c.while
d.none

Answer - Click Here:
D

29.How many relational oprerators in C++?
a.2
b.4
c.6
d.3

Answer - Click Here:
C

30.Which of the following is a logical operator?
a.=
b.!=
c.==
d.!

Answer - Click Here:
D

31.A stream refers to:
a.flow of data
b.output statement
c.input statement
d.flow of program control709

Answer - Click Here:
A

32.A person that can write a computer program is called:
a.coder
b.programmer
c.analyst
d.coordinator
e.both c and d

Answer - Click Here:
B

33.The term mnemonic is used in:
a.C-language
b.Ada language
c.Assembly language
d.Machine language
e.none of these

Answer - Click Here:
C

34.In which year BCPL was developed:
a.1980
b.1970
c.1967
d.1972
e.None of these

Answer - Click Here:
C

35.Which of the following is the part of C++ compiler?
a. obj
b. .exe
c. .cpp
d. .h
e. none of these

Answer - Click Here:
D

36.The extension of C++ source program is:
a.ccp
b.cpp
c.exe
d.obj
e.none of these

Answer - Click Here:
B

36.Which operator is unary operator?
a.$$
b.>==
c.//
d.++
e.all of these

Answer - Click Here:
D

37.a++ statement, is equivalent to:
a.a=a+a
b.a=a+1
c=.a=++a+1
d.both b and c
e. none of these

Answer - Click Here:
B

38. The cerr is a(n):
a.output stream object
b.built-in error function
c.keyword
d.input stream object
e.all of these

Answer - Click Here:
A

39.The escape sequence for carrige return is:
a./f
b./r
c./n
d./t
e.both c and d

Answer - Click Here:
D

40.A relational operator :
a.Comapares two operands.
b.assign one operand to another
c.logically combines two operands
d.adds two operands.
e.none of these

Answer - Click Here:
A

41.Which of the following statement is a loop statement?
a.while
b.switch
c.if
d.if-else
e.both a and b

Answer - Click Here:
A

42.Which logical operator is unary operator?
a.//
b.!
c.&&
d.both a and b
e.none of the above

Answer - Click Here:
B

43.A pointer may be initialized to:
a.NULL
b.Adress of a variable
c.0
d.All of these

Answer - Click Here:
D

44.How many loop structure in C++?
a.4
b.2
c.1
d.3
e.none

Answer - Click Here:
D

45.Which of the following is an address operator?
a.!
b.*
c.&
d.&&
e. all of these

Answer - Click Here:
C

46.A pointer is a(n):
a.Data type
b.Variable
c.Operator
d.Keyword
e.both c and d

Answer - Click Here:
B

47.Which of the following is relational operator?
a.%
b.=
c.&&
d.==
e.all of these

Answer - Click Here:
C

48.In following statement which statement are correct?
a.char *X3=”ABC”;
b.char X1[]=”ABC”;
c.char X2[5]=”ABC”;
d.both b and c
e.None of these

Answer - Click Here:
E

Pay AssignmentCore for doing programming assignments

49.The keyboard ‘friend’ is used to define a:
a.Friend class
b.Friend constructor
c.Friend function
d.Both a and b

Answer - Click Here:
D

Topic Covered

Top 50 Programming  C++ Solved MCQs Questions Answers.

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.