Nuclear Physics Basic MCQs

Nuclear Physics Basic MCQs

1. What is the atomic number of transuranic elements

A. Greater than 92
B. Greater than 89
C. Less than 92
D. Greater than 112

Answer - Click Here:
A

2. Which of the following law obey radioactive decay:

A. N?=N(1+e?t)
B. N=N?e?
C. N=N?e-?t/2
D. N=N?e-?t

Answer - Click Here:
D

3. Who was determine the charge of an electron:

A. Thomson
B. Millikan
C. Maxwell
D. Ampere
E. Rutherford

Answer - Click Here:
B

4. How we identify radioactive materials? by measuring through

A. Density
B. Hardness
C. Half-life
D. Mass

Answer - Click Here:
C

5. Cancer is treated by which of the following method:

A. Nickel-63
B. Carbon-14
C. Strontium-90
D. Cobalt-60

Answer - Click Here:
D

6. Which ray microwave ovens and t.v sets emit:

A. gamma-rays
B. alpha-rays
C. X-rays
D. None of these

Answer - Click Here:
C

7. Vacuum as ________ is not conserved when pair production cannot take place:

A. Momentum
B. Mass
C. Charge
D. Energy

Answer - Click Here:
A

8. Where CFC(Chlorofluorocarbon) is used in our daily life:

A. Aerosol spray
B. Refrigeration
C. Plastic foam industry
D. All of the above
E. None of these

Answer - Click Here:
D

9. Which of the following is the most useful tracer:

A. Sr-90
B. C-14
C. None of these
D. I-131
E. CA-41

Answer - Click Here:
B

10. Which of the following device producing high veloscity nuclei:

A. Mass spectrograph
B. Wilson cloud chamber
C. Cloud chamber
D. Linear accelerator

Answer - Click Here:
D

11. How radiations are used for the treatment of bones of patient is

A. ?-rays
C. ?-rays
D. X-rays
B. ?-rays
E. None of these

Answer - Click Here:
E

12. Commonly Neutron and proton are called

A. Boson
B. Quartz
C. Nucleon
D. Meson

Answer - Click Here:
C

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.