Work and Energy Physics MCQs

Work and Energy Physics MCQs

Here there are 12 MCQs of Work and Energy helpful your exams in physics.

1. When the force is parallel to the direction of motion of the body, then work done on the body is …
(a) Maximum (b) Minimum
(c) Infinity (d) Zero
(e) None of these

Answer: (d)

2. Which of the following of the is a field in which work done in a moving a body along a closed path is zero?
(a) Conservative (b) Electromagnetic
(c) Nuclear field (d) Electric Field
(e) None of these

Answer: (a)

3. What is the total work done in a moving a body along a closed path in a gravitational field is always equal to
(a) Maximum (b) Minimum
(c) Zero (d) Unity
(e) None of these

Answer: (c)

4. What will be the work done in the direction of motion of the force is perpendicular to the direction of the motion of the body?
(a) Zero (b) Maximum
(c) Minimum (d) Infinity
(e) None of these

Answer: (a)

5. The rate of doing work is called?
(a) Energy (b) Impulse
(c) Power (d) Moment
(e) None of these

Answer: (c)

6. Power is a _____ quantity.
(a) Vector (b) Scalar
(c) Force and Velocity (d) Force and time
(e) None of these

Answer: (c)

7. Power is a dot product of …
(a) Force and time (b) force and velocity
(c) Force and mass (d) force and displacement
(e) None of these

Answer: (b)

8. A body is lifted through a hight ‘h’, the work done on a body appears in the form of …
(a) Force (b) Work
(c) Potential Energy (d) Kinetic energy
(e) None of these

Answer: (c)

9.If a weight ‘W’ if lifted through a height ‘h’, the work done will be
(a) Wh (b) -we
(c) Wh sin (d) Zero
(e) None of these

Answer: (a)

10. The work done in a moving body from one place to the another in a gravitational field is independent of …
(a) The applied force (b) Path followed by the body
(c) Force of gravity (d) The power Consumed
(e) None of these

Answer: (b)

11. The ability to do work is known as …
(a) Kinetic energy (b) Energy
(c) Power (d) Force
(e) None of these

Answer: (b)

12. Which of the following is the SI unit of power
(a) Newton (b) Watt
(c) Joule (d) Dyne
(e) None of these

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.