Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Physical Optical Physics Multiple Choice Questions

Physical Optical Physics Multiple Choice Questions

1. When the interference of light was proposed:

A. 1825
B. 1830
C. 1810
D. 1805
E. None of these

Answer - Click Here:
A

2. X-rays was discovered in

A. 1898
B. 1900
C. 1895
D. 1880

Answer - Click Here:
C

3. Which one of the following is an example of a non-luminous object?

A. The sun
B. The moon
C. Candle
D. An electric bulb

Answer - Click Here:
B

4. A light detect by our color is…

A. ROYGBIV, rainbow color form
B. RGB form
C. The simple form of a particular color
D. None of these

Answer - Click Here:
A

5. Which of the following Symbol is used to represent the speed of light in vacuum or air is

A. a
B. l
C. v
D. c

Answer - Click Here:
D

6. Convex mirror formed image is______

A. Real, erect and magnified
B. Virtual, real
C. Virtual, erect and diminished
D. Real and inverted

Answer - Click Here:
C

7. Which of the two types of lenses are correct?

A. Living and non living
B. Small and large
C. Transpiring and respiring
D. Converging and diverging

Answer - Click Here:
D

8. Radius of curvature is______

A. 30 cm
B. 45 cm
C. 14 cm
D. 8.5 cm

Answer - Click Here:
A

9. Which of the following is example of Non-luminous objects?

A. Moon
B. sun
C. Transparent
D. Opaque objects

Answer - Click Here:
A

10. When a convex lens has a focal length of 20cm, what is the power in dioptre is

A. 4
B. 6
C. 0.5
D. 5

Answer - Click Here:
D

11. What is the SI unit of power of lense…

A. cm
B. dioptre
C. watt
D. meter

Answer - Click Here:
B

11. Convex of the lens is also used to____

A. Diverging lens
B. Refracting lens
C. Converging lens
D. Both A and C
E. None of these

Answer - Click Here:
C

12. How a virtual image is formed_____

A. Telescope
B. Simple microscope
C. Slide projector in the cinema
D. Ordinary camera
E. None of these

Answer - Click Here:
B

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *