Physics Multiple Choices Questions PPSC

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on June 16th, 2019

Physics Multiple Choices Questions PPSC

1. Due to the relative motion of the observer and frame of the reference time is …
A. Constant
B. Uniform
C. Contracts
D. Dilates
E. None of these

 

Answer - Click Here:
B

2. Rest mass energy of an electron is …
A. 1.02 MeV
B. 0.422 KeV
C. 2.02 MeV
D. 0.511 MeV
E. None of these

 

Answer - Click Here:
D

3. According to the theory of relative mass of an object is …
A. depends on particles
B. volume of an object
C. speed of light
D. area of an object
E. None of these

 

Answer - Click Here:
C

4. Which phenomenon is best explained by the particle nature of light?
A. The photoelectric effect
B. Polarization
C. The Doppler Effect
D. Interference
E. None of these

 

Answer - Click Here:
A

5. Which color of light has the greatest energy per photon?
A. violet
B. green
C. blue
D. both A & B
E. None of these

 

Answer - Click Here:
A

6. An infinite mass would require an infinite_________ to accelerate it.
A. Energy
B. Light
C. Power
D. Force
E. None of these

 

Answer - Click Here:
D

7. The Compton effect confirms:
A. Wave nature of light
B. Dual nature of
C. Particular nature
D. Both A & C
E. None of these

 

Answer - Click Here:
C

8. Elementary particles are the basic building blocks for which of the followings?
A. Solids
B. Liquids
C. Gases
D. Matter
E. None of these

 

Answer - Click Here:
D

9. At constant pressure, the graph between V and T is?
A. Straight line
B. Parabola
C. Hyperbola
D. Ellipse
E. None of these

 

Answer - Click Here:
A

10. An isothermal process is carried out at constant …?
A. Energy
B. Volume
C. Temperature
D. Pressure
E. None of these

 

Answer - Click Here:
C

11. The polarization of light shows that light waves are …… in nature.
A. Traverse
B. Longitudinal
C. None of these
D. Both A & B
E. None of these

 

Answer - Click Here:
A

12. Bend of light rays or image in a denser medium is commonly called …?
A. Refraction
B. Reflection
C. Transpiration
D. Operation
E. None of these

 

Answer - Click Here:
A

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.