Important Physics MCQs – Solved

Important Physics MCQs – Solved

Today, in this new and fresh post, we are providing you with 50 important Physics MCQs for the preparation of different kind of tests.

1. Precise measurement is the one which has,
A. Absolute precision
B. Less precision
C. Max precision
D. Both A and B
E. None of these

Answer - Click Here:
B

2. Number of significant figures in 0.0010 are,
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. None of these

Answer - Click Here:
B

3. Which of the following is a supplementary unit?
A. Degree
B. Radian
C. Steradian
D. Both B and C
E. None of these

Answer - Click Here:
D

4. A unit vector is obtained by?
A. Magnitude
B. Direction
C. Scalar-vector
D. Vactor
E. None of these

Answer - Click Here:
A

5. The angle between two Vectors A and B can be found by
A. Head to tail rule
B. Their cross product
C. Their dot product
D. Both A and B
E. None of these

Answer - Click Here:
C

6. The irregular and unsteady flow of fluid are known as?
A. Turbulent flow
B. Streamline flow
C. Normal flow
D. All of above
E. None of these

Answer - Click Here:
A

7. The frictional force is present in
A. Gases
B. Liquids
C. Solid
D. All of above
E. None of these

Answer - Click Here:
D

8. Drag force depends upon, according to strokes law?
A. Coefficient of viscosity
B. Terminal velocity of  the body
C. The radius of the spherical body
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
D

9. The force that appears as a result of interaction between two moving charges is known as
A. Magnetic force
B.Electrostatic force
C. Induced force
D. Gravitation force

Answer - Click Here:
A

10. When a charge passes through a region undeflected, then F(e)=F(m)_______
A. B parallel to E
B. B=0
C. Both A and B
D. Non
E. All of these

Answer - Click Here:
A

11.The direction of vectors L*B is
A. Same as Magnetic field
B. Same as force
C. Same as Electric force
D. Length conduction
E. None of these

Answer - Click Here:
B

12. The electric current produced Magnetic field this fact is discovered by:
A. Henry
B. Maxwell
C. Oersted
D. Newton
E. None of these

Answer - Click Here:
C

13. Parallel Lines carrying current in the same direction will:
A. Remain at rest
B. Repel each other
C. Attract each other
D. Start rotating
E. None of these

Answer - Click Here:
C

14. Cathode ray oscilloscope work by:
A. Proton
B. Electron
C. Muons
D. Neutrons

Answer - Click Here:
B

15. what is pressure in the narrow pipe is if steam lines are close together
A. Smaller
B. Larger
C. Remain the same
D. Zero
E. None of these

Answer - Click Here:
A

16. The power of a concave lens is
A. real
B. virtual
C. positive
D. negative

Answer - Click Here:
D

17. A convex lens gives a virtual image only when the objects lies
A. between principal focus and center of curvature
B. beyond 2 f
C. at the principal focus
D. between principal focus and the optical center

Ans: D

Answer - Click Here:
D

18. In going form a denser to rarer medium a ray of light is
A. undeviated
B. bent away from the normal
C. bent towards the normal

Answer - Click Here:
B

19. Light signals pass through multimode graded index fiber due to
A. continuous refraction
B. total internal reflection
C. both continuous refraction and total internal reflection
D. diffraction

Answer - Click Here:
A

20. A lens which converges a beam of parallel rays to a point is called
A. diverging (or concave) lens
B. converging (or convex) lens
C. plano concave lens
D. plano-convex lens

Answer - Click Here:
B

21. It is observed that an emf is set up conductor when it moves across a_____
A. Magnetic field
B. Gravitational field
C. Electric field
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
A

22. Induced emf is a phenomenon which is due to _______
A. Motion
B. Changing B
C. Changing flux
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
C

23. what is the amplitude at resonance of a vibrating body situated in the air become
A. Maximum
B. Minimum
C. Infinite
D. Zero
E. None of these

Answer - Click Here:
A

24. What is the highest temperature at which the liquefication of gasses take place?
A. Normal
B. Absolute
C. Constant
D. Critical
E. None of these

Answer - Click Here:
D

25. Gas pressure is defined as
A. Mass per unit volume
B. Energy per unit volume
C. Force per unit area
D. Energy per unit area
E. None of these

Answer - Click Here:
C

26. At constant pressure, the graph between V And T is
A. Parabola
B. Hyperbola
C. Straight line
D. Ellipse
E. None of these

Answer - Click Here:
C

27. What happens when solid materials are heated, they
A. Decrease in volume
B. Decrease in mass
C. Expand
D. Contract

Answer - Click Here:
C

28. When a metallic rod is heated, its change in length is
A. Directly proportional to its original length
B. Inversely proportional to the original length
C. Independent of its original length
D. Inversely proportional to the rise of temperature
E. None of these

Answer - Click Here:
A

29. Bimetallic Strips are used in thermostats
A. For heating
B. For cooling
C. Both A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
A

30. Ice become slippery when a man walk on it because
A. There is no fraction
B. The ice surface is smooth
C. The increase of pressure causes it to melt
D. It is chilled

Answer - Click Here:
C

31. Thermodynamic is the study of the relationship between
A. Heat and gas
B. Heat and liquid
C. Heat and another form of energy
D. Heat and solid
E. None of these

Answer - Click Here:
D

32. Which of the following is close system
A. The energy of system remain constant
B. The mass of system remain constant
C. Both A and B
D. None of these

Answer - Click Here:
B

33. What is angular Momentum of body under a central force ?
A. Constant
B. Maximum
C. Minimum
D. Zero
E. None of these

Answer - Click Here:
A

34. Moment of inertia depends upon
A. Angular momentum
B. Mass of body and its radius
C. Mass as well as Distribution
D. Mass of body and its angular speed

Answer - Click Here:
C

35. The product of these mass ‘m’ OF the rotating body and the square of the radius of gyration is called?
A. Torque
B. Moment of inertia
C. Angular momentum
D. The inertia of the body
E. None of these

Answer - Click Here:
B

36. Which of the following is also called as
A. Meta center
B. Center of mass
C. Center of buoyancy
D. Center of body
E. None of these

Answer - Click Here:
B

37. Artificial gravity is provided to the space_ship by
A. Accelerating it
B. Rotating it around its axis
C. Moving with greater speed
D. Moving slowly
E. None of these

Answer - Click Here:
B

38. For what purpose, geostationary satellites are used?
A. Weather observation
B. Navigation
C. World Communication
D. All of the above
E. None of these

Answer - Click Here:
D

39. With rising temperature Viscosity of gases
A. Increase
B. Decrease
C. Remain the same
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
A

40. Atmospheric pressure effect due to
A. Increase with altitude above the sea level
B. Decrease with altitude above the sea level
C. Neither increase nor decrease with altitude
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
B

41. The drag force of a fluid depends upon
A. Nature of the fluid
B. The shape of moving body
C. Size of the moving body
D. All of these
E. None of these

Answer - Click Here:
D

42. Which of the following is more viscous?
A. Water
B. Honey
C. Coal tar
D. Kerosene oil
E. None of these

Answer - Click Here:
C

43. The smooth and steady flow of fluid is known as
A. Turbulent Flow
B. Laminar Flow
C. Simple flow
D. Regular flow
E. None of these

Answer - Click Here:
B

44. The streamlines for an ideal fluid are?
A. Antiparallel
B. Parallel
C. Perpendicular
D. Intersect
E. None of these

Answer - Click Here:
B

45. Number of vibration per second is called
A. Time period
B. Amplitude
C. Frequency
D. Revolution
E. None of these

Answer - Click Here:
C

46. IN S.H.M, the velocity of a particle is maximum at
A. Extreme Position
B. Mean position
C. The middle between mean and extreme on the right side
D. The middle between mean and extreme on the left side
E. None of these

Answer - Click Here:
B

47. The stationary wave consists of
A. Nodes and antinodes
B. Crest and troughs
C. Compression and rarefaction
D. Reflection and refraction
E. None of these

Answer - Click Here:
A

48. in transerve waves the individual particles of the medium
A. move in ellipses
B. move in a circle
C. move perpendicular to the direction of travel
D. move parallel to the direction of travel
E. none of these

Answer - Click Here:
C

49. The sound waves can travel only through vacuum
A. Ether
B. vacume
C. material medium
D. Non-metal
E. None of these

Answer - Click Here:
C

50. a sound wave in the air is
A. Transverse wave
B. longitudinal wave
C. Electromagnetic wave
D. Matterwave
E. None of these

Answer - Click Here:
B

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.