Physics MCQs from Books Chapter

Physics MCQs from Books Chapter

1. What is the angle between F and d? when the work is done will be negative.

A. 90°

B. 180°

C. 360°

D. 45°

Answer - Click Here:
B

2. _______ is also called one joule per second.

A. Newton

B. Mass

C. Watt

D. Joule

E. Kilowatt

Answer - Click Here:
C

3. When displacement and force are in the same direction, then what will be the work done?

A. Minimum

B. Zero

C. -1

D. 1

E. Maximum

Answer - Click Here:
E

4. The Dot product of________ is also called power

A. F.t

B. F.v

C. F.d

D. F.m

E. None of these

Answer - Click Here:
B

5. Which of the following principle of conservation we used for rocket works

A. Angular momentum

B. Electricity

C. Mass

D. Energy

E. Momentum

Answer - Click Here:
E

6. Which of the following is the correct answer, if a body of mass 2 kg is raised vertically through 2m, then the work done will be

A. 39.2 J

B. 390.2 J

C. 38.2 J

D. 392.1 J

E. 6.5 J

Answer - Click Here:
A

7. Which of the following cell converts solar energy into electrical energy

A. Electromagnetic 

B. Galvanic

C. Rotary

D. Photovoltaic

Answer - Click Here:
D

8. Work is___________ quantity.

A. Fundamental

B. Conservation

C. Scalar

D. Vector

Answer - Click Here:
C

9. When the ratio of work done to the smallest interval of time is know as______

A. Instantaneous power

B. Instantaneous force

C. Instantaneous acceleration

D. Instantaneous velocity

Answer - Click Here:
A

10. What is the SI unit of energy

A. Joule

B. J/s

C. Watt

D. erg

E. None of these

Answer - Click Here:
A

11. Which one is correct.if velocity is doubled.

A. Momentum increases 2 times and K.E remain constant

B. Momentum increases 4 times and K.E 2 times

C. Momentum increases 2 times and K.E increase 4 times.

D. Momentum  and K.E remain the same

E. None of these

Answer - Click Here:
C

12. Both kinetic and potential energies are 

A. Two forms of torque

B. Not inter-convertible

C.  Not related with each other

D. Inter-Convertable

Answer - Click Here:
D

 

 

 

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.