Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Solid State Physics MCQs

Solid State Physics MCQs

1. Iron has a Body-Centered Cubic (BCC) structure with atomic radius 0.123 Å. Find the lattice constant.
A) 0
B) 4.587 Å
C) 2.314 Å
D) 0.2840 Å

Answer - Click Here:
D

2. The interplanar spacing of (220) planes of a Face-centered cubic( FCC) structure is 1.7458 Å. Calculate the lattice constant.
A) 4.983 Å
B) 2.458 Å
C) 0
D) 5.125 Å

Answer - Click Here:
A

3.  What is the lattice constant for FCC crystal having atomic radius 1.476 Å
A) 1.476 Å
B) 4.1748 Å
C) 5.216 Å
D) 0

Answer - Click Here:
A

4. What is the possible number of different types of lattices (3D)?
A) 4
B) 8
C) 14
D) 17

Answer - Click Here:
C

5. Why are the glasses of building milky?
A)  it changes in properties
B)  it becomes old
C)  it is brittle
D) of unwanted deposits

Answer - Click Here:
A

6. Which of the following is a crystalline solid?
A) Isotropic substances
B) Anisotropic substances
C) Supercooled liquids
D) Amorphous solids

Answer - Click Here:
B

7. Which of the following covalent compounds conduct electricity?
A) Silica
B) Hydrogen chloride
C) Diamond
D) Graphite

Answer - Click Here:
D

8.  When do ionic compounds conduct electricity?
A) When dissolved in water
B) In solid state
C) In gaseous state
D) They never conduct

Answer - Click Here:
A

9. Which one of the following is the property of an ionic compound?
A) High melting and boiling points
B) Low melting and boiling points
C) Weak inter-atomic forces
D) Non conductors of electricity

Answer - Click Here:
A

10. What will happen to the elastic property of Gold when Potassium is added to gold?
A) The elastic property of gold decreases
B) The elastic property of gold remains unaltered
C) The elastic property of gold increases
D) Gold loses its elastic property

Answer - Click Here:
C

11. What is the effect of annealing(to remove hardness) on elasticity of materials?
A) Increases the elasticity
B) Decreases the elasticity
C) Has no effect on elasticity
D) Distorts the material

Answer - Click Here:
B

12. When too many people stand on a bridge it collapses, why?
A) Due to increase in stress
B) Due to overweight
C) Due to improper construction
D) Due to friction

Answer - Click Here:
A

 

                                               

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *