Modern Physics MCQs

Last modified on September 4th, 2019 Download This Tutorial in PDF

Modern Physics MCQs

1. In photocell cesium is coated with oxidized silver cathode emits electrons for…
A. visible light
B. ultraviolet
C. infrared light
D. x-rays

Answer - Click Here:
C

2. An inertial frame of reference is frame
A. in which first law of motion and inertia is valid
B. inertia is valid
C. which is not moving with uniform velocity
D. both a and b
Answer - Click Here:
A

3. Rest mass energy of an electron is
A. 1.02 MeV(Million Electron Volts)
B. 0.511KeV(kilo Electron Volts)
C. 0.511 MeV
D. 2.02 MeV
Answer - Click Here:
C

4. According to the theory of relative mass of an object is equal to…
A. depends on particles
B. speed of light
C. volume of the object
D. area of the object
Answer - Click Here:
B

5.According to the special theory of relativity which one is not an absolute quantity?
A. Time and mass
B. mass
C. height
D. none of above
Answer - Click Here:
A

6. The special theory of relativity treats problems involving to which frame of reference …
A. inertial frame of reference
B. non-inertial frame of reference
C. non-accelerated frame of reference
D. accelerated frame of reference
Answer - Click Here:
A

7. Quantum effects are important only when observing
A. small objects
B. very large objects
C. atomic spectra
D. atomic size objects
Answer - Click Here:
D

8. A statement saying that energy is radiated or absorbed in discrete packets is given by
A. plank(1.616229(38)×10-35 meters)
B. Einstein
C. Stephen
D. Wien
Answer - Click Here:
A

9. Phenomena that cannot be understood with the framework of classical physics is
A. blackbody radiation, atomic spectra
B. atomic spectra
C. inertial frame
D. none of above
Answer - Click Here:
A

10. The behavior of matter on an atomic level cannot be explained in which of the following.
A. modern physics
B. classical physics
C. relativistic mechanics
D. atomic spectra
Answer - Click Here:
D

11. Max K.E(Kinetic Energy) of photo electrons depend upon light’s
A. intensity
B. frequency
C. wavelength
D. energy
Answer - Click Here:
B

12. Earth can be considered as which type of frame
A. inertial frame
B. non-inertial frame
C. accelerated frame
D. velocity frame
Answer - Click Here:
A

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)