Applied Physics Solved MCQs

Applied Physics Solved MCQs

1. As the body rolls down, its gravitational energy changes to:
A. Rotational kinetic energy
B. Rotational potential energy
C. Linear kinetic energy
D. Linear potential energy

Answer - Click Here:
A

2. The magnitude of displacement from the initial position to final position is the:
A. Straight line
B. Curved line
C. Circle
D. Total distance

Answer - Click Here:
A

3. Which one of the following force is a non-conservative force:
A. Gravitational force
B. Electric force
C. Elastic spring force
D. Frictional force

Answer - Click Here:
D

4. In cathode ray oscilloscope, spots are formed on screen having:
A. Anode
B. Cathode
C. Grid
D. Matrix

Answer - Click Here:
C

5. In a transistor, emitter current is:
A. Slightly more than collector
B. Slightly less than collector
C. Equal to the collector
D. Equal to base current

Answer - Click Here:
B

6. Shark can detect potential difference of its prey up to sensitivity of:
A. Micro volt
B. Mega volt
C. Pico volt
D. Nano volt

Answer - Click Here:
D

7. Magnetic field outside a solenoid is:
A. Zero
B. Strong
C. Infinite
D. Negligible

Answer - Click Here:
D

8. Two inputs A and B of NAND gate have 0 output, if:

A. A is 0
B. B is 0
C. Both are zero
D. Both are 1

Answer - Click Here:
D

9.Device that is used to store charge, is named as:
A. Capacitor
B. Resistor
C. Transistor
D. Diode

Answer - Click Here:
A

10. In order to increase a range of ammeter, value of shunt resistance Rs is:
A. Increased
B. Decreased
C. Remain
D. Both a and b

Answer - Click Here:
B

11. Diode characteristic curve is a plot between:
A. Current and time
B. Voltage and time
C. Voltage and current
D. Both a and b

Answer - Click Here:
C

12. Electric charge enclosed by Gaussian surface is:
A. 0
B. 1
C. Min
D. Max

Answer - Click Here:
A

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.