Heat and Thermodynamic Physics MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on June 16th, 2019

Heat and Thermodynamic Physics MCQs

1. In which terms expressed hotness or coldness of an object:

A. Temperature
B. Heat
C. Chemical energy
D. Thermal energy

Answer - Click Here:
A

2. Why mercury is used as a thermometric substance, it is because of:

A. Specific heat is low
B. does not stick to a glass
C. Opaque
D. All of the above
E. None of these

Answer - Click Here:
D

3. What is the human body temperature on the Kelvin scale?

A. 273 k
B. 345 k
C. 123 k
D. None of these

Answer - Click Here:
D

4. How heat is produced?

A. By friction
B. By rubbing
C. All of the above
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. The mathematical form of charle’s law is

A. Vα1/2
B. VαT
C. PαV
D. PαT

Answer - Click Here:
B

6. Melting of point Ice is _____ when the pressure is increased:

A. Remains unchanged
B. Increase
C. Raises first and lower
D. Decrease

Answer - Click Here:
D

7. Unit of pressure is…

A. Volume
B. One pascal
C. Weight
D. Force

Answer - Click Here:
B

8. Why on hot days white clothes become worn it is due to they are…

A. Reflectors
B. Radiators
C. Emitters
D. Absorbers
E. None of these

Answer - Click Here:
A

9. Relationship between Heat and __________ is called thermodynamics.

A. Solid
B. Liquid
C. Other forms of energy
D. Gas

Answer - Click Here:
C

10. When the pressure of the system remains constant, it is called ________ process.

A. Isobaric
B. Isothermal
C. Adiabatic
D. Isochoric

Answer - Click Here:
A

11. Who was first proposed the absolute scale of temp?

A. Celsius
B. Joule
C. Carnot
D. Kelvin
E. Robert

Answer - Click Here:
D

12. What will be the Internal energy of the isothermal process…

A. Decrease
B. Increase
C. Remain constant
D. Change time to time

Answer - Click Here:
B

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.