Plasma physics MCQs

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 4th, 2019

Plasma physics MCQs

1. Sun is heated by which source…

A. atoms

B. fission

C. ions

D. nuclear fusion

 

Answer - Click Here:
B

2. plasma and light produces electric current when passed through…

A. sulphur

B. hydrogen

C. oxygen

D. neon gas

Answer - Click Here:
D

3. Plasma is created by Magnetic fields which is known as…

A. stable state

B. shifted state

C. metastable state

D. all of above

Answer - Click Here:
C

4. Plasma is discovered by which English Scientist…

A. William Crookes

B. Wilson

C. Watson

D. None of above

Answer - Click Here:
A

5. Particle accelerators and lasers are used to drive…

A. motors

B. fans

C. Plasma

D. Cars

Answer - Click Here:
C

6. Molar heat of vaporization(Quantity of liquid) needs is…

A. 1 mole

B. 5 mole

C. 8 mole

D. None of above

Answer - Click Here:
A

7. Energy change is called as enthalpy change, when it occurs at…

A. varied pressure

B. constant pressure

C. constant volume

D. None of above

 

Answer - Click Here:
B

8. Phase changes are usually…

A. high energy

B. exothermic

C. endothermic

D. none of above

Answer - Click Here:
C

9. Usually Enthalpy changes are which of below…

A. negative

B. positive

C. neutral

D. none of above

Answer - Click Here:
B

10. Measurement of molar heat of vaporization pressure is…

A. 1 atm

B. 3 atm

C. 1 atm

D. None of above

Answer - Click Here:
A

11. The process to separate insoluble particles from liquids process is called …

A. Drying

B. sieving

C. filtration

D. None of above

Answer - Click Here:
C

12. If funnel tip touches side of beaker it avoids

A. backflow

B. bubbling

C. bumping

D. splashing

 

Answer - Click Here:
D

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.