Physical Optical Physics MCQs

Physical Optical Physics MCQs

1. Who was proposed the wave nature of light:

A. Fresnel
B. Huygen
C. Thomas
D. Maxwell

Answer - Click Here:
A

2. A corpuscular theory was proposed by Newton on the basis of

A. Dispersion of white light
B. Newton’s rings
C. Rectilinear property of light
D. Planarization

Answer - Click Here:
C

3. How much time take light reaches from sun to earth is

A. 29 minutes
B. 5 minutes
C. 30 minutes
D. 15 minutes

Answer - Click Here:
D

4. Who was explained photo-electric effect

A. Rutherford
B. Planks
C. Hertz
D. Einstein
E. None of these

Answer - Click Here:
E

5. Where we used Huygen’s principle

A. Find the index of refraction
B. Explain polarization
C. Locate waveform
D. Speed of light

Answer - Click Here:
A

6. What happened when white light beam when passed through a prism

A. Dispersed
B. Polarized
C. Deviated
D. Diffracted

Answer - Click Here:
B

7. Which one of the following is correct when a ray of light enters glass from the air:

A. Frequency Increases
B. Wavelength increase
C. Frequency decrease
D. None of these

Answer - Click Here:
A

8. Why the color of the sky is blue…

A. Due to polarization
B. Due to scattering
C. Due to diffraction
D. Due to reflection

Answer - Click Here:
B

9. In the daytime, there will be light inside the room due to

A. It is due to refraction
B. It is due to interference
C. It is due to diffraction
D. It is due to polarization

Answer - Click Here:
C

10. How we define a polaroid:

A. It is an adjustable shutter
B. It is the device used in a polarimeter
C. It is used for analyzing polarised light
D. It is a light filter
E. All of the above

Answer - Click Here:
D

11. Which form of light reaches from the sun to earth:

A. Cylindrical wavefronts
B. Plane wavefronts
C. Circular wavefronts
D. None of these

Answer - Click Here:
A

12. Why we use beats to…

A. Find wavelength
B. Find frequency
C. Find displacement
D. Find intensity

Answer - Click Here:
D

 

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.