Waves Physics solved MCQs Questions answers

Waves Physics solved MCQs Questions answers

Hopefully, this list of 12  solved MCQs of waves physics will help you in your test.

1.The particles of the medium vibrate in longitudinal waves …
(a) perpendicular to the direction of the wave motion
(b) Along the direction of wave motion
(c) Opposite to the direction of the wave motion
(d) Do not vibrate at all
(e) None of these

Answer: (b)

2. The particle of the medium vibrates in the transverse wave …
(a) At right angle to the direction of wave motion
(b) Along the direction of wave motion
(c) Do not vibrate at all
(d) Opposite to the direction of wave motion
(e) None of these
(f) All of these

Answer: (a)

3. What does wave transmit from one place to other?
(a) Amplitude
(b) Wavelength
(c) Mass
(d) Energy
(e)All of these
(f) None of these

Answer: (d)

4. The waves in which particle of the medium vibrate at a right angle to the direction of waves motion is known as
(a)electromagnetic waves
(b)Longitudinal waves
(c)Transverse waves
(d)Compressional waves
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (c)

5. The waves in which particles of the medium vibrate in the direction of the waves motion are called
(a)Stationary waves
(b)Longitudinal waves
(c)Transverse waves
(d)Mechanical waves
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (b)

6.Representation of mechanical waves is
(a)Sound
(b)Heat
(c)Light
(d)Compressional waves
(e)All of these
(f) None of these

Answer: (a)

7. The waves in which material medium is required for their propagation are known as
(a)Matter waves
(b)Mechanical waves
(c)Electromagnetic waves
(d)Carrier waves
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (b)

8. Water waves are …
(a)Longitudinal Waves
(b)Transverse waves
(c)Electromagnetic waves
(d)Stationary waves
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (b)

9. There is a ripple tank which is used to study the various forms of?
(a)Gases
(b)Wave phenomenon
(c)Solid
(d)Liquid
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (b)

10. The Elongation’s and Compression’s are formed in
(a)Stationary waves
(b)Complex waves
(c)Longitudinal waves
(d)Transverse waves
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (c)

11. Which are mechanical waves ?
(a)Carry energy but do not need medium
(b)Need medium but do not carry energy from one place to another
(c)Do not need medium
(d)Need medium
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (d)

12. Energy become ________ when the amplitude of wave becomes..
(a)Four-time
(b)Double
(c)One half
(d)Nine-time
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (a)

13. The distance between between two consecutive troughs or crests is known as …
(a)Phase Difference
(b)Period
(c)wave_length
(d)Frequency
(e)All of these
(f)None of these

Answer: (c)

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.