Applied Physics MCQs from chapters of books latest editions

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on June 16th, 2019

Applied Physics MCQs from chapters of books latest editions

1. Momentum is the product of velocity and _____:
A. Mass
B. Work
C. Acceleration
D. Speed

Answer - Click Here:
A

2. Vector product of two vectors is also known as:
A. Scalar product
B. Dot product
C. Point product
D. Cross product

Answer - Click Here:
D

3. Flow is said to be _______ , if every particle of fluid has irregular flow:
A. Laminar flow
B. Turbulent flow
C. Fluid flow
D. Both a and b

Answer - Click Here:
C

4. If radius of a Vernier caliper is 1.25 cm, then its volume would be:
A. 10.12
B. 9.6
C. 8.177
D. 4.67

Answer - Click Here:
C

5. Quantity that is not affected by magnetic field is:
A. Moving charge
B. Change in magnetic flux
C. Current flowing in conductor
D. Stationary charge

Answer - Click Here:
D

6. Direction of vectors is denoted in a plane by:
A. Line
B. Point
C. Angle
D. Arrowhead

Answer - Click Here:
C

7. Viscosity of air at 30 °C is:
A. 0.019
B. 1.295
C. 0.514
D. 2.564

Answer - Click Here:
A

8. System international 2nd name is:
A. System international units
B. International system of units
C. Both a and b
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

9. Device used to measure potential difference between two points in volts is known as:
A. Ohmmeter
B. Odometer
C. Ammeter
D. Voltmeter

Answer - Click Here:
D

10. Magnitude of torque formula is:
A. l × F
B. l + F
C. l – F
D. l/F

Answer - Click Here:
A

11. Laminar flow is the flow in which every particle of fluid follows in _____ path:
A. Different
B. Same
C. Parallel
D. None of the above

Answer - Click Here:
B

12. Ideal standard for measuring base quantities involves characteristics that are:
A. Accessible
B. Invariable
C. Acceptable
D. Both a and b

Answer - Click Here:
D

 

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.