Oscilations Physics MCQs Solved Questions Answers

Oscillations Physics MCQs Solved Questions Answers

1.A physical system undergoing forced vibration is called.
(a) Diven harmonic oscillator
(b) Free harmonic oscillation
(c) Frequency harmonic oscillator
(d) All of these
(e) None of them

Answer: (a)

2. In a microwave oven, a wavelength of the wave produced is
(a) 12cm
(b) 10cm
(c) 14cm
(d) 16cm
(e) None of above

Answer: (a)

3. In vehicles, shock absorber reduced the jerks …
(a) the shock absorber is the application of damped oscillations.
(b) damping effect is due to the fractional loss of energy
(c) shock absorbers in vehicles reduced jerk
(d) All of these
(e) None of these

Answer: (d)

4. Shock absorbers of the car is a practical example of
(a) Forced oscillations
(b) Damped oscillations
(c) Undamped oscillations
(d) Simple oscillations

Answer: (b)

5. A process of energy is dissipated from the oscillating system is known as
(a) Damping
(b) Dumped oscillations
(c) Undamped oscillations
(d) Forced oscillations
(e) None of these

Answer: (a)

6. A heavily damped system has a fairly flat resonance curve in
(a) An acceleration time graph
(b) An amplitude frequency graph
(c) Velocity time graph
(d) Distance-time graph
(e) None of these

Answer: (b)

7. Loud music produced by sounding wooden boards of strings instruments is an example
(a)Damped oscillations
(b)Forced vibrations
(c)Free vibrations
(d)Beats
(e)None of these

Answer: (c)

8.The sharpness of the resonance curve of a resonating curve depends on
(a) Loss in mechanical energy
(b) Fractional loss of energy
(c) Loss of P.E
(d) Loss of K.E
(e) None of these

Answer: (b)

9. The oscillation in which the amplitude decreases steadily with time is known as
(a) Damped oscillations
(b) Simple oscillations
(c) Undamped oscillations
(d) Forced oscillations

Answer: (a)

10. At equilibrium the displacement of a vibrating body is
(a)Maximum
(b)Minimum
(c)Zero
(d)Both a and c
(e)None of these

Answer: (c)

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.