Physics MCQ’s From Past Papers

By Prof. Fazal Rehman Shamil
Last modified on September 2nd, 2019

Physics MCQ’s From Past Papers

1. What is the relative permittivity  of air

A. 1.0006

B. 7.8

C. 3.7

E. 1

Answer - Click Here:
A

2.  The working principle of the dielectric in the capacitor is …

A. Electric Polarization

B. No Charge

C. Small Charge

D. Maximum Charge

 

Answer - Click Here:
A

3. ERG stand for what…?

A. Electro Retinography

B. Electro Radiography

C. Electrography

D. None of these

E. All of the above

 

Answer - Click Here:
A

4. If Air is the dielectric between plates of a capacitor, by doubling the distance between the plates and reducing the area to 1/3 of the original value, its capacitance becomes

A. 6 times

B. 90 times

C. 10 times

D. 1/6 times

E. None of these

Answer - Click Here:
D

5. NaCl is a …………. dielectric

A. Polar

B. Non-Polar

C. Electric

D. Magnetic

 

Answer - Click Here:
A

6. Initially, when the capacitor is uncharged, the potential difference between plates is

A. Infinite

B. Zero

C. Maximum

D. Minimum

Answer - Click Here:
B

7.The Unit if Resistance Capacitance is … 

A. Ohm Farad

B. Coulomb

C. Both A & C

D. Second

Answer - Click Here:
C

8. The Unit of the energy density of the capacitor is

A. jm^2

B. JF

C. J/m^3

D. j/F

Answer - Click Here:
C

9. The capacitance of two 5µF capacitors in series is …….. µF

A. 25

B. 2.5

C. 10

D. 5

 

Answer - Click Here:
B

10. The electric field lines will be uniform when placed …

A. Near a -ve charge

B. Near a +ve charge

C. The Middle between two positively charged plates

D. All of these

Answer - Click Here:
D

11. Visual representation of the electric field can be obtained by …

A. Electric lines of force

B. Electric flux

C. Both A & B

D. Electric Field Lines

E. None Of These

 

Answer - Click Here:
D

12. How is energy stored in the capacitor?

A. Magnetic Field

B.  gravitation Field

C. Electric Field

D. All of These

 

Answer - Click Here:
C

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.