Nuclear Physics Multiple Choice Questions

Nuclear Physics Multiple Choice Questions

1. What is the number of a neutron in the nucleus of uranium:

A. 94
B. 145
C. 235
D. Same number
E. Different for different isotopes

Answer - Click Here:
E

2. Atom has approximately_______diameter:

A. 10-12 m
B. 10-11 m
C. 10-10 m
D. 10-14 m

Answer - Click Here:
C

3. When any nuclei having different mass number while same charge number is

A. Isobars
B. Similar electron
C. Isotopes
D. Similar proton
E. None of these

Answer - Click Here:
C

4. Who was measured the size of the nucleus

A. Rutherford
B. Thomson
C. Newton
D. None of these

Answer - Click Here:
A

5. The sum of a number of proton and neutron is called:

A. Atomic number
B. Mass number
C. Isotopes
D. None of these

Answer - Click Here:
B

6. Which of the following is used to detect fission reaction:

A. Mass spectrograph
B. Microscope
C. Through penetration
D. Thermometer

Answer - Click Here:
A

7. What is the Gamma-ray photon is:

A. No mass and an electric charge of +1
B. No mass and an electric charge of -1
C. No mass and no electric charge
D. No mass and electric charge is +2

Answer - Click Here:
C

8. How we define the mass number?

A. Number of protons in a nucleus
B. The complement of the atomic number
C. The number of protons plus the number of neutrons in the nucleus
D. Number of neutrons in a nucleus

Answer - Click Here:
C

9. _________ is usually expressed in a unit of Nuclear binding energy.

A. Mev
B. ev
C. kev
D. Joules

Answer - Click Here:
B

10. Uranium-235 had how many neutrons in the nucleus:

A. 231
B. 100
C. 143
D. 243

Answer - Click Here:
C

11. Which of the following is correct during fusion of hydrogen into helium:
A. Mass is increased
B. Mass is reduced
C. Energy is absorbed
D. Energy is released

Answer - Click Here:
D

12. The density of atom is uniform, Who proposed this law?
A. Rutherfords model
B. Bohrs model
C. J.J.Thomson model
D. None of these

Answer - Click Here:
C