Nuclear Physics MCQs

Nuclear Physics MCQs

1. Which of the following is part of an atom

A. Mole
B. Gram mole
C. Atomic Number
D. Mole

Answer - Click Here:
C

2. Radioactive elements emit_______particle.

A. γ-particles
B. α-particle
C. β-particle
D. None of these

Answer - Click Here:
B

3. The Activity is proportional to the number of

A. undecayed nuclei
B. decayed nuclei
C. Daughter nuclei
D. father nuclei

Answer - Click Here:
A

4. What will be the gamma emission, when we change nucleon number.

A. Decreases by 1
B. Definite
C. Increase by 1
D. Zero

Answer - Click Here:
D

5. When the radiation is emitted from splits than how many components it divided.

A. 3 components
B. 5 components
C. 4 components
D. 2 components

Answer - Click Here:
A

6. What is the Most stable isotope in nature is

A. Uranium-235
B. Carbon-12
C. Iron-56
D. Uranium-238
E. None of these

Answer - Click Here:
C

7. The mass will______, when the energy is released from a system.

A. Increases
B. Decreases
C. Constant
D. Zero

Answer - Click Here:
B

8. What is the charge on Neutrons?

A. 1839 times of an electron
B. 1739 times of an electron
C. 1639 times of an electron
D. 1939 times of an electron

Answer - Click Here:
A

9. Which of the following is correct in the case of One atomic mass unit (AMU) is equal to

A. 1.66 x 10^-20 g
B. 1.66 x 10^-24 g
C. 1.66 x 10^-22 g
D. 1.66 x 10^-26 g

Answer - Click Here:
B

10. During the fission, what is the mass of products

A. Equal to the original nucleus
B. More than original nucleus
C. less than original nucleus
D. Both B and C
E. None of these

Answer - Click Here:
A

11. What is the range of air alpha particle:

A. Several thousand meters
B. Few centimeters
C. Several meters
D. None of these
E. Several hundred meters

Answer - Click Here:
E

12. Who was discovered by

A. W. Crooks
B. Newton
C. Einstein
D. R.A. Millikan
E. J.J. Thomson

Answer - Click Here:
E