Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Applied Physics important Objective questions answers – MCQs

Applied Physics important Objective questions answers – MCQs

1. Origin is the point of intersecting of ______ coordinate axes:
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer - Click Here:
B

2. According to equation of continuity, when water falls its speed _______, while its cross sectional area decreases:
A. Increases
B. Decreases
C. Remain same
D. Different

Answer - Click Here:
A

3. During measurement of quantities how many errors occurs:
A. 5 types
B. 4 types
C. 3 types
D. 2 types

Answer - Click Here:
D

4. Mass energy of an electron in rest is:
A. 1.02 MeV
B. 0.511KeV
C. 0.511 MeV
D. 2.02 MeV

Answer - Click Here:
C

5. A unit vector having _______ only:
A. Magnitude
B. Distance
C. Displacement
D. None of the above

Answer - Click Here:
A

6. If layers of fluid have no frictional force between them, then it is known as:
A. Viscous
B. Non-viscous
C. Incompressible
D. Both a and b

Answer - Click Here:
B

7. Which quantities are used to describe laws of physics:
A. Atomic quantities
B. Nuclear quantities
C. Mechanical quantities
D. Physical quantities

Answer - Click Here:
D

8. In cathode ray oscilloscope, spots are formed on screen having:
A. Anode
B. Cathode
C. Grid
D. Matrix

Answer - Click Here:
C

9. If value of moment arm is zero, then torque produced will be:
A. 1
B. 0
C. Doubled
D. Decreased

Answer - Click Here:
B

10. Venturi relation is one of applications of:
A. Equation of continuity
B. Bernoulli’s equation
C. light equation
D. Speed equation

Answer - Click Here:
B

11. Units given by system international for measuring physical quantities are called:
A. SI units
B. IS units
C. S units
D. I units

Answer - Click Here:
A

12. Magnetic field outside a solenoid is:
A. Zero
B. Strong
C. Infinite
D. Negligible

Answer - Click Here:
A

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *