Stats multiple choice from books chapter

Stats multiple choice from books chapter

1. ___________ is the central value of an array data.

A. Mean
B. median
C. mode
D. Harmonic mean

Answer - Click Here:
B

2. When deviations are taken from median sum of absolute deviation of the value is_______________

A. Zero
B. Minimum
C. Maximum
D. more than zero

Answer - Click Here:
B

3. It is impossible to find ____________ if the values have same numbers in a series.

A. Median
B. mode
C. Mean
D. weighted mean

Answer - Click Here:
D

4. A distribution having two modes is called

A. Symmetrical
B. Bi modal
C. Multi modal
D. uni modal

Answer - Click Here:
B

5. If mode is greater than mean then the distribution is

A. symmetrical
B. positively skewed
C. Negatively Skewed
D. None of these

Answer - Click Here:
B

6. The relation between mean, median and mode for a unimodal distribution is _________________

A. mean >median>mode
B. mean<median<mode
C. Mean=median=mode
D. mean<median>mode

Answer - Click Here:
C

7. Which mean is use for calculating average rate of debt growth for a company ?

A. Arithmetic mean
B. Weighted mean
C. Harmonic mean
D. Geometric mean

 

Answer - Click Here:
B

 

8. Which one from the following average is suitable for qualitative data?

A. Median
B. mode
C. Mean
D. weighted mean

Answer - Click Here:
B

9. for computing mean of a grouped data the major assumption we make is_________

A. All values are discrete
B. No value occurs more than once
C. Each class contains exactly the same number of values
D. Every value in a class is equal to the midpoint

Answer - Click Here:
D

10. By the change of ______________ measures of dispersion are changed.

A. origin
B. scale
C. Algebra Sign
D. none of these

Answer - Click Here:
B

11. When deviations are taken from __________ sum of absolute deviation of the value is least.

A. Median
B. mode
C. Mean
D. weighted mean

Answer - Click Here:
A

12. Which is the most commonly used measures of dispersion in quality control of manufactured items?

A. Mean deviation
B. standard deviation
C. Quartile deviation
D. range

Answer - Click Here:
D