Physics MCQs – Solved Questions Answers

Physics MCQs – Solved Questions Answers

1. Which of the following is used as a fuel in a nuclear reactor?
 A. lead/aluminum
B. lead / cadmium
C. A and B
D. plutonium/uranium

 

Answer - Click Here:
D

2. The SI base unit for Mass is …
A. gram
B. pound
C. kilogram
D. ounce
E. None of these

Answer - Click Here:
C
 

3. In S.I. system Pascal is a unit of …
A. surface tension
B. Viscosity
C. surface energy
D. velocity
E. None of these

Answer - Click Here:
B
 

4. Which of the following substances possess the highest elasticity?
A.Steel
B.Rubber
C.Glass
D.Copper
E. None of these

Answer - Click Here:
A
  

5. Accelerometer detects the …
A. small acceleration
B. large acceleration
C. large acceleration and deceleration
D. small deceleration
E. None of these

Answer - Click Here:
D
  

6. When vapors of a substance are cooled and change into a liquid, it is called …
A. condensation
B. conduction
C. convection
D. evaporation

Answer - Click Here:
A
 

7. The presence of impurities _______the freezing point of water …
A. increases
B. accelerate
C. decreases
D. does not have any effect on
E. None of these

Answer - Click Here:
C
 

8. The only force acting on a bouncing ball is …

A. gravity
B. weight of the ball
C. friction
D. a and b both
E. None of these

Answer - Click Here:
D

9. When the magnitude of the two components of vectors is equal to their resultant, then the angle between the components is equal to which of the following angles?
A. 60
B. 80
C. 120
D. none

Answer - Click Here:
C

10. In the Greek period, the Experimental basis for theoretical reasoning was adopted by?
A. Aristotle
B. Archimedes
C. A and B
D. Pythagoras
E. None of these

Answer - Click Here:
B

11. Solubility and density are called____properties.
A. Additive
B. Constitutive
C. Physical
D. Chemical
E. None of these

Answer - Click Here:
C

12. The vibrations of an unpasteurized light are taking place …
A. In one plane
B. In all planes
C. In no plane
D. All are true
E. None of these

Answer - Click Here:
B

Additional MCQs

1. _________is not a branch of physical sciences?
A. biology
B. geology
C. astronomy
D. chemistry
E. Both C and D
F. None of these

Answer - Click Here:
A

2. In the development of technology and engineering________ branch of science plays an important role
A. biology
B. geology
C. physics
D. chemistry
E. None of these
F. Both B and C
Answer - Click Here:
C

3. physical quantities are divided in to¬¬¬¬______ number of categories
A. four
B. three
C. two
D. one
E. Both B and C
F. None of these
Answer - Click Here:
C

4. ¬¬¬¬¬______types of units are in SI?
A. four
B. three
C. two
D. one
E. Both A and D
F. None of these
Answer - Click Here:
B

5. scientific notation are expressed in _____ numbers?
A. decimal
B. reciprocal
C. powers of two
D. power of ten
E. Both c and D
F. None of these
Answer - Click Here:
D

6. in scientific notation 1024 can be written as
A. 1/0.00097
B. 0.000976
C. 2 Raised to power 10
D. 1.024×103
E. Both B and A
F. None of these
Answer - Click Here:
D

7. Prefix deca ¬¬______ represents
A. 10 Raised to power -1
B. 10 Raised to power 3
C. 10 Raised to power 2
D. 10 Raised to power 1
E. Both A and C
F. None of these

Answer - Click Here:
D

8. The error may occur in any measurement due to ¬¬¬¬¬_______
A. due to all reasons in a, b and c
B. inappropriate method
C. the faulty apparantus
D. inexperience of a person
E. Both C and D
F. None of these
Answer - Click Here:
A

9. In any measurement the uncertainty may occur due to
A. None of these
B. inadequate of technique
C. natural variation of the object to be measured
D. Both C and D
E. all given in b , c and f
F. limitation of an instrument

Answer - Click Here:
E

10. From which one of the following we can reduce Random errors
A. all methods explained in a, b and c
B. taking mean of several measurements
C. comparing the instrument with another more accurate one
D. taking zero correction
E. Both b and d
F. None of these
Answer - Click Here:
B

11. The significant figures in any measurement are
A. all accurately known and all doubtful digits
B. only accurately known digits
C. only doubtful digits
D. all accurately known digits and the first doubtful digit
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

12. ______ digit is zero in a measurement
A. significant only if left to a significant figure
B. always insignificant sign
C. always significant
D. may be significant may not significant
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

13. In 0.0173 Number of significant figures are
A. two
B. five
C. four
D. three E. Both c and d
F. None of these
Answer - Click Here:
D

14. More the measurement of the instrument is_______ if Smaller the least count
A. none of these
B. accurate and precise
C. precise
D. accurate

E. Both a and c
F. None of these

Answer - Click Here:
C

15. which one of the following is the dimension of force is
A. ML-1T-2 B. ML-1T
C. MLT-2 D. MLT-1
E.Both a and c F. None of these
Answer - Click Here:
C

16. the dimension ML-1 T-2 is of which one of the following
A. energy
B. momentum
C. pressure
D. force
E.Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
C

17. Dimensional analysis is helpful for which of the following
A. only a and b are correct
B. equation verification of laws
C. checking the homogeneity of a physical
D. deriving a possible formula
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

18. ¬¬_______equation is not dimensionally right?
A. S=1/2at2
B. S=Vt2
C. Vf=Vi+at
D. E=mc2
E. Both b and d
E. None of these
Answer - Click Here:
B

19. what is the SI unit of coefficient of viscosity?
A. Kg-1.m-1.S-1
B. Kg.m.S
C. Kg m-1.S-1
D. Kg.m.S-1
E. Both a and d
F. None of these
Answer - Click Here:
C

20. different Three students measured different length of a needle with meter rod and recorded as : (i) 0.214m (ii) 0.21m (iii) 0.2145m Which one is correct record?
A. only (i)
B. only (ii)
C. only (iii)
D. both (i) and (ii)
E. None of these
F. every measurement

Answer - Click Here:
A

21. One light year is equal to _____ select best option ?
A. 9.5x1015cm
B. 9.5x1015Km
C. 9.5x1015sec
D. 9.5x1015m
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

22. Absolute uncertainty in a measurement depends upon _____ _. which one is the best answer
A. all of a, b and c
B.percentage error in the measurement
C. least count of the instrument
D. magnitude of the measurement
E. None of these
F. Both b and c
Answer - Click Here:
C

23. what is the SI unit of Steradian?
A. neither plane angle nor solid angle
B. both plane angle and solid angle
C. solid angle
D. plane angle
E. None of these
F. Both a and c
Answer - Click Here:
C

24. what type of an ideal standard of measurement of a base quantity has characteristics. Which one is the best answer?
A. only a and b are correct
B. transportable
C. invariable
D. accessible
E. Both c and d
F. None of these
Answer - Click Here:
A

25. what is the Total uncertainty, in the result obtained from the subtraction of two measurements, is equal to _____ which one is the best answer?
A. division of their absolute uncertainties
B. product of their absolute uncertainties
C. difference of their absolute uncertainties
D. sum of their absolute uncertainties
E. Both a and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

26. choose one of the best options. which is the highest power multiple?
A. Deca
B. mega
C. beta
D. Giga
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
D

27. One pico stands for
A. 10 raised to power -6
B. 10 raised to power -9
C. 10 raised to power -12
D. 10 raised to power -15
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

28. what is the Unit of G is ____ _?
A. none
B. Nm2Kg-2
C. Nm2Kg
D. Nm2Kg2
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

29. what is the unit of force ____ and symbol ______. Which one is the best option?
A. newton, N
B. newton, n
C. Newton, N
D. Newton, n
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

30. choose the best option ____ main frontiers of fundamental science?
A. 4
B. 3
C. 2
D. 1
E. Both c and d
F. None of these
Answer - Click Here:
B

31. select best option who is the derived quantity in SI units?
A. amount of substance
B. plane angle
C. electric charge
D. electric current
E. Both c and d
F. None of these
Answer - Click Here:
C

32. choose the best option which can tell us about the representation of the unit of pressure?
A. newton/Meter2
B. Newton/meter2
C. newton/meter2
D. Newton/Meter2
E. Both c and d
F. None of these
Answer - Click Here:
C

33. from that options Which one is the dimensionally accurate equation?
A. V=St
B. None of these
C. f=vt
D. Both b and c
E. V=f/t
F. S=Vit+1/2at2
Answer - Click Here:
F

34. choose right option which indicate the Zero error of the instrument is a type of _____?
A. classified error
B. systematic error
C. personal error
D. random error
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

35. In division and multiplication of measurement ________?
A. absolute uncertainties are divided
B. percentage uncertainties are divided
C. absolute uncertainties are added
D. percentage uncertainties are added
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

36. How many number of significant figures in 5.400 are ____?
A. none
B. two
C. five
D. three
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

37. How to reduce the uncertainty in the timing experiment .choose the right option?
A. count number of vibration
B. both a and c
C. highly precise instrument
D. conduct at room temperature
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

38. Indicate the correct option The number of significant figures in the length of a bar 6200mm measured by meter rod is _____?
A. two
B. None of these
C. four
D. three
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

39. Choose the correct option from the following. The number 76.85 is rounded off up to two significant figures as ____?
A. none of these
B. 76.9
C. 77
D. 76.8
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
C

40. Indicate the correct option Which is not a correct representation method for prefixes ____?
A. 1000um
B. both (a) and (b)
C. 1mm
D. 10km
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
A

41. what is called the Rectangular coordinate system?
A. cylindrical coordinate system
B. spherical coordinate system

C. polar coordinate system
D. Cartesian coordinate system E. Both b and c
F. None of these
E. Both b and c
F. None of these

Answer - Click Here:
D

42. Choose the best option. What is the direction of a vector in space is specified by____?
A. no angle
B. three-angle
C. two angle
D. one angle
E. Both b and c
F. None of these
Answer - Click Here:
B

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]