MCQs of Statistics from latest books editions

MCQs of Statistics from latest books editions

1. The collection of data, items or individuals under statistical study is called ______________

A. parameter
B. Sample
C. Population
D. Statistics

Answer - Click Here:
C

2. When the sum of all the observations are dividing by their number, we obtain ____________

A. Arithmetic mean
B. geometric mean
C. Harmonic mean
D. Mode

Answer - Click Here:
D

3.Statistics is a body of methods dealing with _____________

A. The collection of data
B. The analysis and interpreting of data
C. The description of data
D. All of the Above

Answer - Click Here:
D

4. A positively skewed distribution is _______

A. Mean > Mode
B. Mode > Mean
C. Median > Mean
D. None of these

Answer - Click Here:
A

5. ______________ is a part of population selected for study.

A. Sample
B. Parameter
C. population
D. Statistic

Answer - Click Here:
A

6. The formula for obtaining arithmetic mean of first n numbers is

A. n(n+1)/2
B. n(n-1)/2
C. n/2
D. (n+1)/2

Answer - Click Here:
D

7. ______________ is the combination of probability assessment and monetary consequences for making business decision.

A. Statistical inference
B. Statistical Decision theory
C. Statistical description
D. None of these

Answer - Click Here:
B

8. ___________ is the most suitable method for calculating average increase in population.

A. Mean
B. Median
C. G.M
D. H.M

Answer - Click Here:
B

9. A descriptive measure of a sample is called ________________

A. statistics
B. Parameter
C. Variable
D. Sample

Answer - Click Here:
A

10. if deviation is taken from ______________ the sum of deviation of observation is zero.

A. Geometric Mean
B. Mode
C. Median
D. Arithmetic mean

Answer - Click Here:
B

11. For representation of the distribution as a whole by calculation of central value is called measure of _________

A. Kurtosis
B. Skewness
C. Central tendency
D. Dispersion

Answer - Click Here:
B

12. We compute ______________, if the values in a series are not of equal importance.

A. weighted mean
B. Harmonic mean
C. Mean
D. Median

Answer - Click Here:
C

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.