Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

important MCQs Of Nuclear Chemistry – Multiple Choice Questions

important MCQs Of Nuclear Chemistry – Multiple Choice Questions

1. Which scientist discovered Radio-activity.

A. J.J. Thomson
B. Madame Curie
C. Henry Becquerel
D. Rutherford

Answer - Click Here:
C

2. Have same atomic numbers but different atomic masses

A. Isotope
B. Atom
C. Radioisotope
D. None of these

Answer - Click Here:
A

3. When a radioactive substance is subjected to a vacuum, the rate of disintegration per second

A. Increases only if the products are gaseous
B. Increase considerably
C. Decreases
D. Is not affected

Answer - Click Here:
D

4. Radioactive has an unstable nucleus and undergoes radioactive decay.

A. Isotope
B. Atom
C. Radioisotope
D. None of these

Answer - Click Here:
C

5. Which one of the following are Gamma rays.

A. Low energy waves
B. High energy protons
C. High energy electron
D. High energy electromagnetic waves

Answer - Click Here:
D

6. Which one of the following has no charge?

A. Gamma rays
B. Beta rays
C. Alpha rays
D. Cathode rays

Answer - Click Here:
A

7. Which of the following is the smallest particle of an element that retains the properties of that element?

A. Isotope
B. Atom
C. Radioisotope
D. None of these

Answer - Click Here:
B

8. Hydrogen bomb is based on the phenomenon of

A. Nuclear explosion
B. Chemical reaction
C. Nuclear fusion
D. Nuclear fission

Answer - Click Here:
C

9. which of the following Uranium gives stable isotope of

A. Radon
B. Krypton
C. Polonium
D. Radium

Answer - Click Here:
C

10. Penetrating power of proton is

A. Greater than electron
B. Lesser than electron
C. Greater than neutron
D. None

Answer - Click Here:
A

11. The average life period of a radioactive element is

A. 1.44 T
B. 144 T
C. 0.144 T
D. 14.4 T

Answer - Click Here:
A

12. A certain nucleide has a half life period of 30 minutes. If a sample containing 600 atoms is allowed to decay for 90 minutes, how many atoms will remains.

A. 175 atoms
B. 250 atoms
C. 450 atoms
D. 75 atoms

Answer - Click Here:
D

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *