Transactional Database MCQ’s  Solved

By Prof. Fazal Rehman Shamil

Transactional Database MCQ’s  Solved

1. The durability of database transaction can be ensured in different
A. 4ways
B. 3ways
C. 2ways
D. none of these

Answer - Click Here:
C

2. Which one of the following consists of a sequence of queries and/or update statement.
A. Rollback
B. transaction
C. flashback
D. none of these
Answer - Click Here:
B

3. Commit and rollback in database transactions are related to?
A. data security
B. data integrity
C. Data consistency
D. none of these

Answer - Click Here:
C

4. Use of Concurrent execution of transaction improves of the following element in the database? transaction?
A. Response Time
B. Throughput
C. run time
D. none of these

Answer - Click Here:
B

5. The following program what action can you do?
TRANSACTION…..
Commit;
ROLLBACK;
What does rollback do?
A. clear all transaction
B.radoes the transaction before commit
C. Undoes the transaction before commit
D. nothing action can be performed

Answer - Click Here:
B

6. The transaction that wants to edit the data item is called?
A. Shared mode
B. Exclusive mode
C. inclusive mode
D. none of these

Answer - Click Here:
B

7. The transition wants only to read the data item of the mode is called as?
A. exclusive mode
B. inclusive mode
C. shared mode
D. none of these

Answer - Click Here:
C

8. In database transaction, a transaction is said to be the unit of programs
A. Execution
B. Evolution
C. computation
D. none of these

Answer - Click Here:
A

9. During transaction maintain the consistency, the database provides?
A. flashback
B. commit
C. rollback
D. atomic

Answer - Click Here:
B

10. Which one of the following servers which used in relational database systems,
A. client-server
B. data server
C. transaction servers
D. none of these
Answer - Click Here:
C

11. Which one is in……, one or more user/programs attempts to access the same data at the same time?
A. locking
B. concurrency
C. transaction control
D. none of these
Answer - Click Here:
B

12. Schedules should preferably be in a transaction database.
A. dependent
B. cascading
C. cascade less
D. none of these
Answer - Click Here:
C

13. In database transaction, Transaction will undo all statements up to commit?
A. Abort
B. Rollback
C. Flashback
D. none of these
Answer - Click Here:
B

14. In a transaction database, a distributed transaction can be …….. if queries are issued at one or more nodes.
A. write only
B. fully read-only
C. partially read-only
D. none of these
Answer - Click Here:
C

15. A transaction is terminated if it has?
A. Aborted or committed
B. Aborted
C. running state
D. none of these
Answer - Click Here:
C

16. In database transaction ensuring durability is the responsibility of?
A. Recover manager
B. update manager
C. Control manager
D. none of these
Answer - Click Here:
A

17. Select the most suitable one that can make the transaction permanent in the database?
A. Rollback
B. commit
C. flashback
D. none of these
Answer - Click Here:
B

18. Transaction per rollback segment is derived from….
A. processes
B. shared poll size
C. buffers
D. none of these
Answer - Click Here:
A

19. Which of the following can be considered as a unit of program execution and accesses and possibly updates various data items.
A. Transaction
B. Monitor
C. DBMS
D. none of these
Answer - Click Here:
A

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.