Waves and Oscillation MCQs

Last modified on September 4th, 2019

Waves and Oscillation MCQs

1.Over-damping(gradual reduction of  excessive oscillation) is because of…

A. arrhythmic return to equilibrium

B. faster return to equilibrium

C. equilibrium is never achieved

D. slower return to equilibrium

Answer - Click Here:
C

2. Natural frequency of a guitar string can be changed by changing it’s

A. stiffness

B. area

C. diameter

D. length

 

Answer - Click Here:
D

3. In S.H.M(Simple Harmonic Motion) velocity at equilibrium position is

A. minimum

B. constant

C. zero

D. maximum

Answer - Click Here:
D

4. Maximum displacement from equilibrium position is

A. Frequency

B. Amplitude

C. Wavelength

D. Period

Answer - Click Here:
B

5. Which one of the given cannot receive the4 ultrasonic

A. Dolphin

B. Human Being

C. mouse

D. Rat

Answer - Click Here:
B

6. A spring of force constant K is cut into two pieces such that one piece is double the length of the other. Then the longer piece3 will have a force constant of

A. 3/2K

B. 3K

C. 9K

D. 6K

Answer - Click Here:
A

7.Displacement-time graph depicting(Represent by Drawing) an oscillatory motion is

A. cos curve

B. sine curve

C. tangent curve

D. straight line

Answer - Click Here:
B

8. Maximum displacement(action of moving some thing) from equilibrium position is

A. frequency

B. wavelength

C. period

D. amplitude

Answer - Click Here:
D

9. If time period of an oscillation is 0.40 s what will be it’s frequency is

A. 2 Hz

B. 5 Hz

C. 3 Hz

D. 5 Hz

Answer - Click Here:
B

10. In cars, springs are damped by

A. shock absorbers

B. engine

C. tyres

D. brake pedals

Answer - Click Here:
A

11. Our eyes detect oscillations up to

A. 5 Hz

B. 9 Hz

C. 6 Hz

D. 8 Hz

Answer - Click Here:
D

12. A force that acts to return mass to it’s equilibrium position is called

A. frictional force

B. restoring force

C. normal force

D. contact force

Answer - Click Here:
B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe for Friendship

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)