Number System MCQs

Number System MCQs

1: If z1 = 2 + ι, z2 = 1 + 3ι, then ι Re ( z1 – z2 ) =. Select the correct option .
A. 2
B. 1
C. ι
D. 2 ι
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
C

2:Given function is equal to (A ∪ B) ∪ C =
A. A ∪ (B ∪ C )
B. A ∩ (B ∪ C )
C. A ∪ (B ∪ C )
D. Π
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

3: { – 3 n : n ε Z } IS an abelian group under ______________.
Select anyone
A. subtraction
B. addition
C. division
D. multiplication
E. E. All of these
F. F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

4: A function from A to B is called onto function if its range. Select the correct option.
A. A
B. B
C. Neither A nor B
D. Both A and B
E. All of these
F. Both C and B

Answer - Click Here:
B

5: Function f = { (x,Y) | Y = mx + c } is called ____________.
A. linear function
B. quadratic function
C. constant function
D. cubic function
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
A

6: * is said to be commutative in A for all a, b ε A. select the correct option.
A. a * b ≠ b * a
B. a + b = b + a
C. a * b = b * a
D. a – b = b – a
E. All of these
F. Both A and B
Answer - Click Here:
C

7: Graph of the linear function represents which of the following.
A. parabola
B. triangle
C. circle
D. straight line
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

8: If G = { 1, -1, ι, – ι } is group under multiplication, then inverse of – ι is. Which of the following is a correct option according to the statement?
A. ι
B. 1
C. −1
D. None of Above
E. An All of these
F. Both C and B

Answer - Click Here:
A

9: Identity element of a set X with respect to intersection in P(X) is called _______________.
A. 0
B. X
C. π
D. does not exist
E. All of these
F. Both C and B

Answer - Click Here:
B

10: Extraction of a square root of a given number is called _____________.
A. binary operation
B. unary operation
C. relation
D. relation in some set
E. All of these
F. Both C and B

Answer - Click Here:
B

11: Which of the following is unary operation?. Select the correct option.
A. square root
B. addition
C. multiplication
D. None of Above
E. All of these
F. Both C and B

Answer - Click Here:
A

12: Union of two sets A and B is called _________.select the correct option.
A. A ∩ B
B. A = B
C. A ≠ B
D. A ∪ B
E. All of these
F. Both C and B
Answer - Click Here:
D

13: A function whose range consists of just one element is called is___________. Which of the following is correct.
A. identity function
B. onto function
C. one-one function
D. constant function
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

14: The given function is equal to. (A n B) n C =
A. A ∪ (B ∪ C )
B. A n (B n C )
C. A ∪ (B ∪ C )
D. Π
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
B

15: Even integer is also called ___________
A. Natural number
B. Irrational number
C. Whole number
D. Rational number
E. All of these
F. Both A and B

Answer - Click Here:
D

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]