Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

MCQs Of Nuclear Chemistry 

MCQs Of Nuclear Chemistry 

1. The control rods are made up of cadmium in a nuclear reactor because cadmium is ________.

A. Emits neutron
B. Emits electrons
C. Absorbs excess electrons
D. Absorbs excess neutron

Answer - Click Here:
C

2. Which of the following was discovered Radio-activity?

A. Henry Becquerel
B. Madame Curie
C. J.J. Thomson
D. Rutherford

Answer - Click Here:
A

3. Which of the following involves Fusion bomb?

A. Explosion of TNT
B. Combustion of oxygen
C. Destruction of a heavy nucleus into smaller nuclei
D. Combination of Lighter nuclei into a bigger nucleus

Answer - Click Here:
D

4. Which of the following involves Gamma rays?

A. High energy protons
B. High energy electron
C. High energy electromagnetic waves
D. Low energy waves

Answer - Click Here:
C

5. Which of the following element used for dating the ancient remains is.

A. C-14
B. Ni
C. C-12
D. Rd

Answer - Click Here:
A

6. Which one of the following has no charge .

A. Alpha rays
B. Beta rays
C. Gamma rays
D. Cathode rays

Answer - Click Here:
C

7. Hydrogen bomb is based on the phenomenon of _____.

A. Nuclear explosion
B. Chemical reaction
C. Nuclear fusion
D. Nuclear fission

Answer - Click Here:
C

8. which scientist discover artifical radioactivity?

A. Hahn and Strassman
B. Joliot and Irene Curie
C. Einstein
D. Rutherford

Answer - Click Here:
B

9. Which Uranium gives stable isotopes of ____.

A. Radon
B. Krypton
C. Polonium
D. Radium

Answer - Click Here:
C

10. A radioactive isotope decays at such rate that after 192 minutes only 1/16 of the original amount remains. Its half-life is____.

A. 32 min
B. 12 min
C. 48 min
D. 24 min

Answer - Click Here:
C

11. What is the fuel of atomic pile?

A. Uranium
B. Petroleum
C. Sodium
D. Thorium

Answer - Click Here:
A

12. The average life period of a radioactive element is

A. 1.44 T
B. 144 T
C. 0.144 T
D. 14.4 T

Answer - Click Here:
A

Fazal Rehman Shamil Click Here to Know More
Instructor, Researcher, Blogger, SEO Expert, Poet and Publisher of International Journal Of Software, Technology & Science ISSN : 2616 - 5325
Dear Professors and Resarchers!You are welome to Cite these tutorials in your research or slides etc. Please don't forget to mention the reference of website. Copy Paste of text is strcitly forbidden. Images can be reuse because images are protected with watermark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *