Macroeconomics objective Questions

Macroeconomics objective Questions

(1) If there is a price floor there will be….

a) Surpluses

b) Equilibrium

c) Shortages

d) Price ceiling

e) None of these

Answer - Click Here:
A

(2) The largest sector in Pakistan economy is….

a) Services

b) Industry

c) Agriculture

d) Transport

e) All of above

Answer - Click Here:
C

(3) In past 5 years average growth rate of Pakistan national income is….

a) 26%

b) 37%

c) 7%

d) 9%

e) 6%

Answer - Click Here:
E

(4) Which of the one is per capita income…….

a)Family income

b) Private income

c) Worker income

d) Person income

e) Industrial unit income

Answer - Click Here:
D

(5) The growth rate of population in Pakistan……

a) 5%

b) 12%

c) 2%

d) 7%

e) 1%

Answer - Click Here:
C

(6) Say’s law states that…….

a) There is no such things as a free lunch

b) Demand creates its own supply

c) Macroeconomic policy activism is essential to ensure full-employment

d) Supply creates its own demand

e) None of these

Answer - Click Here:
D

(7) The most volatile component of aggregate demand is……

a) Investment

b) Consumption

c) Government spending

d) Net exports

e) Real exchange rates

Answer - Click Here:
A

(8) Ifthe MPS increases, the multiplier will be…..

a) Decrease

b) Remain save

c) remain constant

d) Increase

e) either increase or decrease depending on the size of the change in investment

Answer - Click Here:
A

(9)The index used most often to measure inflation is the……

a) Student price index

b) Wholesale price index

c) Producer price index

d) Consumer price index

e) None of these

Answer - Click Here:
D

(10) All currencies other than the domestic currency of a given country are referred to as….

a) Hard currency

b) Near money

c) Reserve currency

d) Pay order

e) Foreign exchange

Answer - Click Here:
E

(11) The exchange rate determined by unregulated forces of supply and demad are…..

a) Fixed

b) Managed

c) Floating

d) Current

e) Pegged

Answer - Click Here:
C

(12) A variable whose value is determined by the model of which it is a part is termed…..

a) Endogenous

b) Temporary

c) Independent

d) Constant

e) Exogenous

Answer - Click Here:
A