Inorganic chemistry MCQs

Inorganic chemistry MCQs

(1) The temporary hardness of water is removed by…..

a) Deionized water

b) Zeoolite

c) Boiling

d) Lime process

e) A and B

f) A, C and D

Answer - Click Here:
F

(2) The reaction between two HF and SbF5 leads to the formation of…..

a) H2SbF3+ 2F2

b) [SbF6 ]–+[H2F]+

c) HSbF2+ 3F2

d) SbF3+ H2 + 2F2

e) All of the above

Answer - Click Here:
B

(3) The ZnO used as……

a) Astringent

b) Antidote

c) Protective

d) A and B

e) A and C

Answer - Click Here:
E

(4) Hydrogen peroxide are usually used as…..

a) Protective

b) Antioxidant

c) Acidifying agent

d) Antispectic

e) A and B

Answer - Click Here:
D

(5) AgNO3 is defined as……

a) Protein preparation antimicrobial agent

b) Oxidative antimicrobial agent

c) Halogented antimicrobial agent

d) acidifying agent

e) None of these

Answer - Click Here:
A

(6) The sterile water for injection is stored in the……

a) Type 2

b) Type 1

c) None of these

d) A and B

Answer - Click Here:
D

(7) In the concept of Bronsted Lowry acid is ……

a) Proton accepter

b) Proton Donor

c) Electron accepter

d) Electron donor

e) C and D

Answer - Click Here:
B

(8) By which method the permanent hard water is softed …….

a) Zeoolite

b) Additiom of soluble carbonate

c) Polyphosphate chelation

d) None of these

e) All of the above

Answer - Click Here:
E

(9) The inorganic antimicrobial is divided into ……

a) Protein precipitate

b) Oxidation

c) Halogenation

d) None of these

e) All of the above

Answer - Click Here:
E

(10) The mechanism of halogenation occuring with antispectic are…..

a) Sulphydryl

b) Halogens

c) Hypohalite

d) Oxidation

e) None of these

Answer - Click Here:
C

(11) The KMnO4 solution is usually used for……

a) Antifungal

b) Antibacterical

c) Antioxcident

d) A and B

e) B and C

Answer - Click Here:
D

(12) The test water attack can be applied for…..

a) Treated sodalime glass

b) General purpose sodalime glass

c) Soda lime glass

d) Borosilicate glass

e) All of the above

Answer - Click Here:
A

Prof. Fazal Rehman Shamil
Researcher, Publisher of International Journal Of Software Technology & Science ISSN: 2616-5325
Instructor, SEO Expert, Web Programmer and poet.
Feel free to contact.