Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Analytical Chemistry MCQs

Analytical Chemistry MCQs

1. Which of the following aqua regia is.

A. 1 part conc. HCl and 3 parts conc. HNO
B. 3 part conc. HCl and 1 part conc. HNO
C. 2 parts conc. HCl and 1 part conc. HNO
D. 3 parts conc. HCl and 2 parts conc. HNO2

Answer - Click Here:
B

2. In a qualitative inorganic analysis of basic radicals, HCl is preferred to HNO, for preparing a solution of given substance. This is because

A. Nitrates are not decomposed to sulphides
B. Nitric acid contains nitrogen
C. Hydrochloric acid is not an oxidizing agent
D. Chlorides are easily converted to sulphides

Answer - Click Here:
C

3. On heating a mixture of NaCl potassium dichromate with conc. sulphuric acid, the compound formed is ____.

A. Chromic chloride
B. Chromyl chloride
C. Chlorine dioxide
D. Chromic acid

Answer - Click Here:
B

4. Mark the compound which turn black with Ammonium Hydroxide.
A. Lead chloride
B. Mercurous chloride
C. Mercuric chloride
D. Silver chloride

Answer - Click Here:
B

5. Silver Halide which is least soluble in Ammonium Hydroxide is.

A. AgBr
B. AgF
C. AgCl
D. Agl

Answer - Click Here:
D

6. How many ml. of 1 M H SO solution is required to neutralize 10ml. of 1M NaOH solution?

A. 2.5 ml
B. 5.0 ml
C. 10 ml
D. 20 ml

Answer - Click Here:
B

7. Which of the following sulphides is not soluble in hot dil Nitric acid ?

A. CuS
B. ZnS
C. NiS
D. CdS

Answer - Click Here:
C

8. Which one of the following sulphide is yellow?

A. ZnS
B. CdS
C. NiS
D. PbS

Answer - Click Here:
B

9. II B sub-group of basic radicals consists of

A. As, Cd and Hg
B. Zn, Cd and Hg
C. Cu, Hg and Au
D. As, Sb and Sn

Answer - Click Here:
D

10. In which mode of expression the concentration of a solution remains independent of temperature

A. Molarity
B. Normality
C. Formality
D. Molality

Answer - Click Here:
D

11. The compound whose 0.1 M solution is basic is

A. Sodium acetate
B. Ammonium chloride
C. Ammonium sulphate
D. Ammonium acetate

Answer - Click Here:
A

12. Aniline is separated from a mixture by

A. Fractional crystallization
B. Fractional distillation
C. Steam distillation
D. Vacuum distillation

Answer - Click Here:
C