Chemistry MCQs Solved Questions Answers FSC BSC PDF

Chemistry MCQs Solved Questions Answers FSC BSC PDF

Chemistry MCQs Solved Questions Answers FSC BSC PDF is the set of important MCQs taken from different test and represented here in a new style. Let’s begin with set 1.

SET 1: FSC Chemistry MCQs

1. Hydrogen has a positive charge?
A. Electron
B. Proton
C. Both A & B
D. Atom
E. Neutron
F. None of these

Answer - Click Here:
B

2. Electron in its ground state does not?
A. Revolve
B. Spin
C. Both A & B
D. Reside in orbit
E. Radiate energy
F. None of these

Answer - Click Here:
E

3. The number of periods in modern periodic table is?
A. 6
B. 8
C. Both A & B
D. 5
E. 7
F. None of these

Answer - Click Here:
E

4. Which of the following is a transition element?
A. Cl
B. Cu
C. Both A & B
D. S
E. B
F. None of these

Answer - Click Here:
B

5. Ink spreads in water because of?
A. Dipole movement
B. Vapor pressure
C. Both A & B
D. Diffusion
E. Osmosis
F. None of these

Answer - Click Here:
D

6. Neutral solution pH is _______ ?
A. 6
B. 2
C. Both A & B
D. 7
E. 5
F. None of these

Answer - Click Here:
D

7. pH of the acidic solution is less than?
A. 2
B. 3
C. Both A & B
D. 6
E. 7
F. None of these

Answer - Click Here:
E

8. In which branch of chemistry we study hydrocarbon and their derivatives?
A. Inorganic chemistry
B. Organic chemistry
C. Both A & B
D. Industrial chemistry
E. Biochemistry
F. None of these

Answer - Click Here:
B

9. The combined state of the metal is called?
A. Solid
B. Metal
C. Both A & B
D. Minerals
E. None of these
F. None of these

Answer - Click Here:
D

10. Which of the following is a homogeneous mixture?
A. Fog
B. Smoke
C. Both A & B
D. Smog
E. Air
F. None of these

Answer - Click Here:
E

SET 2: BSC and BS Chemistry MCQs

11. An acid will be _________ by lowering the pH value .
A. Neutral
B. Weaker
C. Both A & B
D. Stronger
E. Alkaline
F. None of these

Answer - Click Here:
D

12. Which of the following is an organic compound?
A. C2H2
B. CO
C. Both A & B
D. CO2
E. NaHCO3
F. None of these

Answer - Click Here:
A

13. Which one of the following is the general formula of alkenes?
A. CnH2n-1
B. CnH2n
C. Both A & B
D. CnH2n+1
E. CnH2n-2
F. None of these

Answer - Click Here:
B

14. The Homologues has the same?
A. State
B. Density
C. Both A & B
D. Chemical Properties
E. Colour
F. None of these

Answer - Click Here:
D

15. Carbon atom usually?
A. Forms four covalent bonds
B. Gains four electron
C. Both A & B
D. Ionizes
E. Loses four electrons
F. None of these

Answer - Click Here:
A

16. Which organic compound has different chemical properties of the following?
A. CH3OH
B. C2H5COOH
C. Both A & B
D. C5H11OH
E. C2H5OH
F. None of these

Answer - Click Here:
B

17. Which of the following is inorganic?
A. CH3CL
B. NaCN
C. Both A & B
D. CH4
E. CH3OH
F. None of these

Answer - Click Here:
B

18. Dehydration of ethyl alcohol with conc. H2SO4 results in the formation of?
A. Ethene
B. Methane
C. Both A & B
D. Ethane
E. Acetylene
F. None of these

Answer - Click Here:
A

19. Which one of the following reagents distinguished ethene from acetylene?
A. AgNO3
B. Bromine solution
C. Both A & B
D. Alcoholic KOH
E. Carbon tetrachloride solution
F. None of these

Answer - Click Here:
A

20. Which one of the following decolorizes Br2 Water?
A. Methane
B. Ethene
C. Both A & B
D. Propane
E. Ethane
F. None of these

Answer - Click Here:
B

SET 3: Imporant Chemistry MCQs

21. Organic radical with general formula CnH2n+1 is?
A. Alkyl
B. Allyl
C. Both A & B
D. Pheny
E. Benzyl
F. None of these

Answer - Click Here:
A

22. The next homologue of C8H18 is?
A. C9H18
B. C9H20
C. Both A & B
D. C8H16
E. C7H14
F. None of these

Answer - Click Here:
B

23. Methane is the first member of Methane is the first member of?
A. Carboxylic acids Series
B. Alcohol Series
C. Both A & B
D. Alkane Series
E. Alkene Series
F. None of these

Answer - Click Here:
D

24. The compound C3H8 must have?
A. At least one triple bond
B. An ionic bond
C. Both A & B
D. All single bonds
E. At least one double bond
F. None of these

Answer - Click Here:
D

25. The name of C6H14 is?
A. Decane
B. Hexane
C. Both A & B
D. Propane
E. Heptanes
F. None of these

Answer - Click Here:
B

26. Which of the following statement is not true for alkynes?
A. They undergo addition reaction
B. They do not perform Baeyer’s Test
C. Both A & B
D. They burn to form CO2
E. They contain a triple bond
F. None of these

Answer - Click Here:
B

27. All the member of alkane series has?
A. All single bonds
B. All types of bonds
C. Both A & B
D. At least one double bond
E. At least one triple bond
F. None of these

Answer - Click Here:
A

28. Baeyer’s reagent is?
A. Alkaline KMnO4
B. Hot KMnO4
C. Both A & B
D. Conc. KMnO4
E. Acidic KMnO4
F. None of these

Answer - Click Here:
A

29. Which one gives carboxylic acid with alkaline KMnO4?
A. Ethane
B. Acetylene
C. Both A & B
D. Ethene
E. Methane
F. None of these

Answer - Click Here:
B

30. The coldest region in atmosphere is?
A. Stratosphere
B. Mesopause
C. Both A & B
D. Tropopause
E. Stratopause
F. None of these

Answer - Click Here:
B

SET 4: Chemistry MCQs MCAT ECAT

31. The freezing point of water is ___________ celcius.
A. 5
B. 1
C. Both A & B
D. 0
E. 3
F. None of these

Answer - Click Here:
D

32. The water present on earth surface is _______ of the total volume?

A. 1.7 KM3
B. 1.3 Trillion KM3
C. Both A & B
D. 1.33 Million KM3
E. 1.386 Billion KM3
F. None of these

Answer - Click Here:
E

33. The vital function of protoplasm is due to the presence of?
A. Fats
B. Water
C. Both A & B
D. Minerals
E. Calcium
F. None of these

Answer - Click Here:
B

34. The quantity of fresh water present on eat is only about?
A. 0.04%
B. 2.5%
C. Both A & B
D. 2.2%
E. 3.6%
F. None of these

Answer - Click Here:
B

35. Which one gives a mixture of hydrocarbons on halogenations?
A. Ethyl alcohol
B. Ethane
C. Both A & B
D. Ethene
E. Ethyne
F. None of these

Answer - Click Here:
E

36. Baeyer’s test shows the presence of?
A. A triple bond
B. A double bond
C. Both A & B
D. Both A and B
E. No bond
F. None of these

Answer - Click Here:
D

37. Which one is the least reactive?
A. Ethene
B. Propane
C. Both A & B
D. Ethyne
E. Ethane
F. None of these

Answer - Click Here:
E

38. In the presence of________ Ethane reacts with chlorine?
A. Water
B. Vitamin K
C. Both A & B
D. Carbon tetra chloride
E. Ether
F. None of these

Answer - Click Here:
B

39. ______________ is a factor related to blood clotting.
A. Vitamin A
B. Vitamin K
C. Both A & B
D. Vitamin C
E. Vitamin E
F. None of these

Answer - Click Here:
B

40. The reason for the unusual physical properties of water is due to the presence of?
A. Coordinate cov. Bond
B. Covalent bond
C. Both A & B
D. Hydrogen bonding
E. None of these

Answer - Click Here:
D

SET 5: Chemistry MCQs GAT GRE NTS

41. The density of water is one gram per centimeter cube at?
A. 4 °C
B. 60 °C
C. Both A & B
D. 100 °C
E. 0 °C
F. None of these

Answer - Click Here:
A

42. The enormous quantity of water present on earth surface acts as giant thermostat due to its high?
A. Boiling Point
B. Density
C. Both A & B
D. Latent heat values
E. Heat Capacity
F. None of these

Answer - Click Here:
E

43. The latent heat of fusion of water is?
A. 5.2 KJ/Mol
B. 4.2 KJ/Mol
C. Both A & B
D. 6 KJ/Mol
E. 5.7 KJ/Mol
F. None of these

Answer - Click Here:
D

44. Dielectric constant of water at 18 °C is?
A. 80
B. 70
C. Both A & B
D. 84
E. 75
F. None of these

Answer - Click Here:
A

45. Rainwater is acidic in nature because air contains?
A. Nitrogen
B. Carbon dioxide
C. Both A & B
D. Oxygen
E. All of these
F. None of these

Answer - Click Here:
B

46. Nutrient pollution of water bodies is caused by?
A. Pathogens
B. Nitrates & Phosphates
C. Both A & B
D. Acid rain
E. Cal & Mag
F. None of these

Answer - Click Here:
B

47. Water-gas is a mixture of?
A. Steam & Air
B. Hydrogen & Oxygen
C. Both A & B
D. CO & H2
E. None of these

Answer - Click Here:
D

48. In the presence of _________ Chlorine act as a bleaching agent?
A. NaOH
B. HNO3
C. Both A & B
D. HCL
E. H2O
F. None of these

Answer - Click Here:
E

49. Magnetic oxide chemical formula is _______?
A. Fe2O3.H2O
B. Fe3O4
C. Both A & B
D. Fe2O3
E. FeO
F. None of these

Answer - Click Here:
B

Prof. Fazal Rehman Shamil
Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

    Buy advertisement space on T4Tutorials

    For more details email [email protected]