Organic chemistry MCQs

Organic chemistry MCQs

(1) The main source for an organic compound is……

a) Plants

b) Animal

c) Fossil

d) Coal

e) Desert

Answer - Click Here:
A

(2) The alkane stem tells us about the …….

a) Number of bonds

b) Number of Hydrogen atoms

c) Number of Carbon atoms

d) Number of molecules

e) Number of oxygen atoms

Answer - Click Here:
C

(3) The substance whic are basis of human life on earth is…..

a) Matter

b) Atom

c) Molecules

d) Inorganic compunds

e) Organic compounds

Answer - Click Here:
E

(4)The octane number 2 2 4-trimethyl pentane is basically……

a) 60

b) 80

c) 40

d) 100

e) 30

Answer - Click Here:
D

(5) An alkyl radical as compared to its parent alkane ,it contains…..

a) One more carbon

b) One less carbon

c) One more hydrogen

d) One less Hydrogen

e) A and C

Answer - Click Here:
D

(6) In which compound only one benzene ring is present….

a) Carboxylic

b) Aryl

c) Ketone

d) Acryl

e) Matter

Answer - Click Here:
B

(7) The Smoky flame which burn hydro carbons are known as…..

a) Alicyclic

b) Aldehyde

c) Aliphatic

d) Aromatic

e) Isomerization

Answer - Click Here:
D

(8) The carbon self linking ability is known as…..

a) Carbonation

b) Catenation

c) Sublimation

d) Oxidation

e) Hydrogenation

Answer - Click Here:
B

(9) Which moleculeb chemist can present for compax molecule is……

a) Structural formula

b) Skeletal formula

c) Molecular Formula

d) A and B

e) B and C

Answer - Click Here:
D

(10) Geometric isomerism found in……

a) Alkynes

b) Alkenes

c) Alkanes

d) Ester

e) None of these

Answer - Click Here:
B

(11) Almost how many compounds of carbon formed….

a) 65%

b) 25%

c) 95%

d) 99%

e) 10%

Answer - Click Here:
C

(12) Element which is called backbone of organic molecules…..

a) Oxygen

b) Nitrogen

c) Hydrogen

d) Carbon

e) All of these

Answer - Click Here:
D

More Organic chemistry MCQs

  1. Organic chemistry MCQs
  2. Active Methylene Compounds MCQs
  3. Alcohols and Phenols MCQs
  4. Carbonyl Compounds MCQs
  5. Halogenated Organic Compounds MCQs
  6. Carboxylic Acids MCQs
  7. Hydrocarbons MCQs
  8. Nitrogen-Containing Organic Compounds MCQs
  9. Polymers MCQs
  10. Nomenclature of Organic Compounds MCQs
  11. Organic Acids and Bases MCQs
  12. Organic Spectroscopy MCQs
  13. Purification and Characterization of Organic Compounds MCQs
  14. Reaction Mechanism MCQs
  15. Stereochemistry MCQs
  16. Organic Molecules MCQs
  17. CHEMISTRY MCQs From all subjects of  Chemistry

 

Prof.Fazal Rehman Shamil (Available for Professional Discussions)
1. Message on Facebook page for discussions,
2. Video lectures on Youtube
3. Email is only for Advertisement/business enquiries.