database management system questions answers

Here, i am sharing with you some important database management system  MCQ’s type questions answers.

Database Management System Questions Answers

1) DCL stands for

  1. Data Control Language
  2. Data Console Language
  3. Data Control Level
  4. Data Console Level

Answer - Click Here:
1

2) A ……… is used to define overall design of the database

  1. Schema
  2. Application program
  3. Data definition language
  4. None of the above

Answer - Click Here:
1

3) …………… database is used as template for all databases created.

  1. Master
  2. Model
  3. Temp DB
  4. None of the above

Answer - Click Here:
1

4) Which of the following is/are the DDL statements?

  1. Create
  2. Drop
  3. Alter
  4. All of the above

Answer - Click Here:
4

5) The database environment has all of the following components except.

  1. Users
  2. Database
  3. Database Administration
  4. Separate files

Answer - Click Here:
1

6) Related fields in a database are grouped to form a

  1. Data file
  2. Data record
  3. Menu
  4. None of the above

Answer - Click Here:
2

7) The way a particular application views the data from the database that the application uses is

  1. Module
  2. Relational model
  3. Schema
  4. Sub Schema

Answer - Click Here:
4

8) A shared collection of logically related data.

  1. Data Base
  2. Mark Sheet
  3. Result
  4. Record

Answer - Click Here:
4

9) The Description of the Data is known as.

  1. System Catalog
  2. File
  3. Dictionary
  4. Tech

Answer - Click Here:
1

10) A software system that enables users to define, create, maintain, and control Access to the database.

  1. Database Management System
  2. Data Management
  3. Filing system
  4. Record

Answer - Click Here:
1

11. Which of the following is a physical storage media?
a) Tape Storage
b) Optical Storage
c) a and b
d) RAM

Answer - Click Here:
C

12. The time for repositioning the arm is called ___ and it increases with the distance that the arm must move.
a) Access time
b) Seek time
c) Average seek time
d) Burst time

Answer - Click Here:
B

13. In Flash memory, the erase operation can be performed on a number of pages, called an _______ at once, and takes about 1 to 2 milliseconds.
a) Delete block
b) Read block
c) Flash block
d) Erase block

Answer - Click Here:
D

14. A major goal of the database system is to minimize the number of block transfers between the disk and memory. This can be achieved by which of the followings;
a) Secondary storage
b) Catalog
c) Storage
d) Buffer

Answer - Click Here:
D

15. Which of the following is the smallest unit of allocation in an Oracle database?
a) Database
b) Database Block
c) Tablespace
d) Instance

Answer - Click Here:
B

16.The time factor when determining the efficiency of an algorithm is measured by
a) Counting microseconds
b) Counting the number of statements
c) Counting the number of key operations
d) Counting the kilobytes of algorithm

Answer - Click Here:
C

17. Which of the following fixed database roles can add or remove user IDs?
a) db_setupadmin
b) db_securityadmin
c) db_accessadmin
d) db_sysadmin

Answer - Click Here:
C

2 Replies to “database management system questions answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *