Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

dbms mcq DB-MCQS 1

Multiple Choice Questions

Introduction To Database Systems

Set 1

 

1) DBMS stands for what

  1. Database Management System
  2. Database Master System
  3. Database Management Structure
  4. None of the above

Answer - Click Here:
1

2) Database is an organized collection of related………

  1. Data
  2. Modules
  3. Programs
  4. None of the above

Answer - Click Here:
1

3) Before use of DBMS information was stored using __________.

  1. Cloud Storage
  2. Data System
  3. File Management System
  4. None of the above

Answer - Click Here:
3

4) Keys involved in relationship between tables is called

  1. Primary key
  2. Secondary key
  3. Foreign key
  4. A and B

Answer - Click Here:
4

5) The DBMS is the software that interacts with the ……………….and thedatabase.

  1. User’s application programs
  2. User’s system programs
  3. User’s system database
  4. None of the above

Answer - Click Here:
1

6) DDL stands for what

  1. Database Definition Level
  2. Data Definition Language
  3. Data Device Latency
  4. None of the above

Answer - Click Here:
2

7) DBMS helps achieve

  1. Data independence
  2. Centralized control of data
  3. Both A and B
  4. None of the above

Answer - Click Here:
3

8) An advantage of the database management approach is

  1. Data is dependent on programs
  2. Data redundancy increases
  3. Data is integrated and can be accessed by multiple programs
  4. None of the above

Answer - Click Here:
3

9) Before The database schema is written in

  1. HLL
  2. DML
  3. File DDL
  4. None of the above

Answer - Click Here:
2

10) Which two files are used during operation of the DBMS

  1. Query languages and utilities
  2. DML and query language
  3. Data dictionary and transaction log
  4. None of the above

Answer - Click Here:
3