MCQS Database Systems- for computer science – Set 12

MCQS Database Systems- for computer science – Set 12

Multiple Choice Questions

Set 12

1. A language that provides a set of operations to support the basic data manipulation operations on the data held in the database is known as.

a) DML      b) DLD

c)DLL         d) DDL

Answer - Click Here:
A

2. Data manipulation operations  includes the following operations:

a) modification of data stored in the database     b) insertion of new data into the database

c) deletion of data from the database                  d) All mentioned

Answer - Click Here:
D

3. Allows any user to inform the system that what data is actually needed and to tell that how to retrieve the data is …?

a) Procedural DML          b) Non-procedural DML

c) Simple DML                d) DDL

Answer - Click Here:
A

4. Allows the user to state that what data is needed rather than how it is to be retrieved is…

a) Procedural DML      b) Non-procedural DML

c) Simple DML            d) DDL

Answer - Click Here:
B

5. Which one is generation language from 4GLs.

a) Form generators          b) Report generators

c) Graphics generators    d) All mentioned

Answer - Click Here:
D

6. The definition of Data Model is…

a) Represent the conceptual schema that can be understood by the DBMS.

b) Consisting of a set of rules for database construction.

c) Data model constraints, which ensures that the data is accurate

d)Concepts for describing and manipulating the data, relationships and constraints of data.

Answer - Click Here:
D

7. The relational data model is based on the concept of…

a) Numerical relation           b) Physical relation

c) mathematical relations    d) computational relation

Answer - Click Here:
C

8. This module converts DML statements embedded in an application program into standard function calls in the host language is…

a) DML preprocessor       b) DDL compile

c) Catalog manager         d) Command processor

Answer - Click Here:
A

9. There is a famous _____-Tier Client–Server Architecture

a)1                   b)2

c)3                   d)4

Answer - Click Here:
C

More MCQs Of Database Systems

  1. SET 1: database design mcqs (database design mcqs )
  2. SET 2: database mcqs with answers pdf (database mcqs with answers pdf )
  3. SET 3: modern database management 12th edition mcqs (modern database management 12th edition mcqs)
  4. SET 4: database systems mcqs (database systems mcqs)
  5. SET 5: dbms mcqs (dbms mcqs )
  6. SET 6: dbms mcqs with answers (dbms mcqs with answers)
  7. SET 7: solved mcqs of dbms (solved mcqs of dbms)
  8. SET 8: dbms mcqs with answers pdf(dbms mcqs with answers pdf)
  9. SET 9: relational database management system mcqs(relational database management system mcqs)
  10. SET 10: solved mcqs of database management system(solved mcqs of database management system)
  11. SET 11: basic database mcqs pdf (basic database mcqs pdf)
  12. SET 12: relational database management system mcqs (relational database management system mcqs )
  13. SET 13: database mcqs online test (database mcqs online test)
  14. SET 14: database interview questions mcqs (database interview questions mcqs)
  15. SET 15: database developer mcqs (database developer mcqs)
  16. SET 16: database Repeated mcqs (database Repeated mcqs)
  17. SET 17: Database mcqs PPSC (Database mcqs PPSC)
  18. SET 18: Database mcqs FPSC (Database mcqs FPSC)
  19. SET 19: DBMS mcqs FPSC (DBMS mcqs FPSC)

Computer Science Repeated MCQs Book Download

Subscribe for Friendship

Latest posts by Prof. Fazal Rehman Shamil (see all)

Buy advertisement space on T4Tutorials

For more details email [email protected]